Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обсъди с полския президент ...

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обсъди с полския президент

Анджей Дуда иска от НАТО повишена готовност по източния фланг

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг разиска с полския държавен глава Анджей Дуда позицията с мигрантите по границата с Беларус и засилената "военна интензивност " на Русия наоколо до украинската граница.

"Обсъдихме финалните предизвиквания пред Полша и нейните съдружници. Изразихме взаимност с Полша, Литва и Латвия, които са изправени пред рецесия наоколо до границите с Беларус. Обсъдихме и засилената военна интензивност на Русия наоколо до границите с Украйна ", съобщи той на взаимна конференция с Дуда в Брюксел.

Наскоро Киев и западните страни изразиха угриженост по отношение на хипотетичното усилване на "агресивните дейности " на Русия наоколо до границите на Украйна. Говорителят на съветския държавен глава Дмитрий Песков съобщи, че Русия придвижва войските си в границите на своята територия и по свое убеждение. Според него това не заплашва никого и никой не би трябвало да се тормози.

Руската федерация неколкократно опроверга известията на няколко западни медии, че Русия изтегля войски към границата с Украйна. По-рано съветското външно министерство означи, че изказванията на Запада за "руската експанзия " и опцията да се помогне на Киев да се отбрани от нея са по едно и също време нелепи и опасни. Русия също по този начин неведнъж е отхвърляла обвиняванията за "агресивни дейности " от страна на Запада и Украйна, като е заявявала, че не заплашва никого и няма желание да атакува никого, а изказванията за "руска експанзия " се употребяват като предлог за разполагане на повече военно съоръжение на НАТО наоколо до съветските граници.

Наскоро Литва, Латвия и Полша оповестиха за увеличение на броя на арестуваните незаконни мигранти от Близкия изток и Африка на границата с Беларус и упрекнаха Минск, че е основал миграционна рецесия. Минск отрича всички обвинявания. Президентът на Беларус Александър Лукашенко означи, че Минск повече няма да стопира потока от незаконни мигранти към страните от Европейски съюз: поради западните наказания "няма пари и сили " да го прави. Беларуските гранични чиновници неведнъж са заявявали, че Литва, Полша и Латвия наложително експулсират мигранти на беларуска територия.

Полският държавен глава Анджей Дуда оферира на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг да увеличи готовността на силите на Алианса на източния фланг на НАТО.

"Предложих на генералния секретар силите на НАТО в тази част на Европа-на източния фланг на НАТО-да бъдат в нараснала подготвеност ", съобщи Дуда след срещата със Столтенберг.

НАТО е подготвена да разиска позицията към Украйна с Русия, в това число в границите на Съвета НАТО-Русия, съобщи генералният секретар Йенс Столтенберг.

"Жалко е, че Руската федерация закри офисите на НАТО в Москва и приключи задачата на НАТО в Брюксел. Готови сме за разговор, в това число в границите на Съвета НАТО-Русия, за разискване на деликатни казуси, в това число позицията към Украйна, тъй като имаме вяра, че това е най-положителният метод за решение на тези казуси ", сподели той.

По-рано генералният секретар на НАТО нееднократно е заявявал, че алиансът е смутен от "военното скупчване " на Русия по границата ѝ с Украйна.

Генералният секретар на НАТО счита, че Полша се справя с миграционната рецесия по границите си сама, без директното присъединяване на НАТО.

"Досега Полша се справяше сама, без директното присъединяване на НАТО ", сподели той на взаимна конференция в Брюксел с полския държавен глава Анджей Дуда.

Въпреки това той съобщи, че съдружниците са солидарни с Полша и са подготвени да прегледат молбите за поддръжка, в случай че постъпят такива.

Полският държавен глава Анджей Дуда съобщи, че се опасява от откриването на огън по беларуско-полската граница.

"Възприемаме тази позиция (миграционната рецесия-бел. ред.) като провокация, която, съгласно нашите опасения, може да докара до ескалация на насилието посредством разкриване на огън от беларуска страна-от страна на мигрантите или беларуските сили ", съобщи Дуда след срещата с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Той означи, че незаконните мигранти по полската граница недавна са трансформирали тактиката си.

"През финалните дни и часове се смени методът на хибридно влияние върху полската граница, върху границата на Европейския съюз и най-към този момент върху източния фланг на НАТО. Методът към този момент не е фронтална офанзива със стотици и хиляди мигранти, които атакуват границите. Режимът в Беларус е преместил мигрантите в хранилища, които се отопляват, а по-малки формации към този момент атакуват полската граница през нощта ", сподели Дуда.

"Мога да кажа, че през финалните три дни регистрирахме повече от 750 такива опита за нелегално прекосяване на полската граница, свързани и с в действителност набези на полската граница. Това е забележителен брой. Често това се случва през нощта. Тя е изобилно по-несигурна, в сравнение с беше преди няколко дни ", добави той.

Според Дуда мигрантите "много постоянно са въоръжени с опасни предмети, ножове, палки, железни лостове, постоянно имат сълзотворен газ, т.е. разполагат с такива средства, които без подозрение би трябвало да им бъдат предоставени от беларуските паравоенни структури, тъй като от къде мигрантите могат да имат да вземем за пример сълзотворен газ, оповестява БГНЕС

Източник: skandal.bg