Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обсъди с полския президент

...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обсъди с полския президент
Коментари Харесай

Анджей Дуда иска от НАТО повишена готовност по източния фланг

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг разиска с полския президент Анджей Дуда обстановката с мигрантите по границата с Беларус и засилената "военна интензивност " на Русия наоколо до украинската граница.

"Обсъдихме последните провокации пред Полша и нейните съдружници. Изразихме взаимност с Полша, Литва и Латвия, които са изправени пред рецесия наоколо до границите с Беларус. Обсъдихме и засилената военна интензивност на Русия наоколо до границите с Украйна ", съобщи той на взаимна конференция с Дуда в Брюксел.

Наскоро Киев и западните страни показаха угриженост по отношение на хипотетичното усилване на "агресивните дейности " на Русия наоколо до границите на Украйна. Говорителят на съветския президент Дмитрий Песков съобщи, че Русия придвижва войските си в границите на своята територия и по свое убеждение. Според него това не заплашва никого и никой не би трябвало да се тормози.

Руската федерация неколкократно опроверга известията на няколко западни медии, че Русия изтегля войски към границата с Украйна. По-рано съветското външно министерство означи, че изказванията на Запада за "руската експанзия " и опцията да се помогне на Киев да се отбрани от нея са по едно и също време нелепи и рискови. Русия също по този начин неведнъж е отхвърляла обвиняванията за "агресивни дейности " от страна на Запада и Украйна, като е заявявала, че не заплашва никого и няма желание да атакува никого, а изказванията за "руска експанзия " се употребяват като предлог за разполагане на повече военно съоръжение на НАТО наоколо до съветските граници.

Наскоро Литва, Латвия и Полша оповестиха за увеличение на броя на арестуваните незаконни мигранти от Близкия изток и Африка на границата с Беларус и упрекнаха Минск, че е основал миграционна рецесия. Минск отхвърля всички обвинявания. Президентът на Беларус Александър Лукашенко означи, че Минск повече няма да стопира потока от незаконни мигранти към страните от Европейски Съюз: поради западните наказания "няма пари и сили " да го прави. Беларуските гранични чиновници неведнъж са заявявали, че Литва, Полша и Латвия наложително експулсират мигранти на беларуска територия.

Полският президент Анджей Дуда предложи на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг да увеличи готовността на силите на Алианса на източния фланг на НАТО.

"Предложих на генералния секретар силите на НАТО в тази част на Европа - на източния фланг на НАТО - да бъдат в нараснала подготвеност ", съобщи Дуда след срещата със Столтенберг.

НАТО е подготвена да разиска обстановката към Украйна с Русия, в това число в границите на Съвета НАТО-Русия, съобщи генералният секретар Йенс Столтенберг.

"Жалко е, че Руската федерация закри офисите на НАТО в Москва и приключи задачата на НАТО в Брюксел. Готови сме за разговор, в това число в границите на Съвета НАТО-Русия, за разискване на деликатни въпроси, в това число обстановката към Украйна, тъй като имаме вяра, че това е най-хубавият метод за решение на тези въпроси ", сподели той.

По-рано генералният секретар на НАТО нееднократно е заявявал, че алиансът е смутен от "военното скупчване " на Русия по границата ѝ с Украйна.

Генералният секретар на НАТО счита, че Полша се оправя с миграционната рецесия по границите си сама, без директното присъединяване на НАТО.

"Досега Полша се справяше сама, без директното присъединяване на НАТО ", сподели той на взаимна конференция в Брюксел с полския президент Анджей Дуда.

Въпреки това той съобщи, че съдружниците са солидарни с Полша и са подготвени да прегледат молбите за поддръжка, в случай че постъпят такива.

Полският президент Анджей Дуда съобщи, че се притеснява от откриването на огън по беларуско-полската граница.

"Възприемаме тази обстановка (миграционната рецесия - бел. ред.) като провокация, която, съгласно нашите опасения, може да докара до ескалация на насилието посредством разкриване на огън от беларуска страна - от страна на мигрантите или беларуските сили ", съобщи Дуда след срещата с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Той означи, че незаконните мигранти по полската граница неотдавна са трансформирали тактиката си.

"През последните дни и часове се промени методът на хибридно влияние върху полската граница, върху границата на Европейския съюз и най-много върху източния фланг на НАТО. Методът към този момент не е фронтална офанзива със стотици и хиляди мигранти, които нападат границите. Режимът в Беларус е преместил мигрантите в хранилища, които се отопляват, а по-малки групи към този момент нападат полската граница през нощта ", сподели Дуда.

"Мога да кажа, че през последните три дни регистрирахме повече от 750 такива опита за нелегално прекосяване на полската граница, свързани и с в действителност набези на полската граница. Това е забележителен брой. Често това се случва през нощта. Тя е доста по-несигурна, в сравнение с беше преди няколко дни ", добави той.

Според Дуда мигрантите "много постоянно са въоръжени с рискови предмети, ножове, палки, железни лостове, постоянно имат сълзотворен газ, т.е. разполагат с такива средства, които без подозрение би трябвало да им бъдат предоставени от беларуските паравоенни структури, тъй като от къде мигрантите могат да имат да вземем за пример сълзотворен газ, оповестява БГНЕС
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР