Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг коментира, че НАТО напълно

...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг коментира, че НАТО напълно
Коментари Харесай

Столтенберг: Тясно е партньорството между НАТО и Сърбия

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг разяснява, че НАТО изцяло зачита суверенното право на страните да избират свои лични политически договорености и съглашения за сигурност, отбелязвайки, че това е главният принцип на европейската сигурност, оповестява N1.

В изявление за всекидневника Vijesti в Подгорица Столтенберг приветства приноса на Черна гора към непрекъснатите старания на НАТО за отбрана на популацията и територията на Алианса, както и приноса ѝ за стабилността на Западните Балкани и добави, че Черна гора постоянно може да разчита на НАТО за опазване на сигурността си.

Запитан за разширението на НАТО през идващите 10 години, Столтенберг сподели, че водачите на НАТО са повторили в Мадрид, че политиката на отворените порти на НАТО остава в действие.

Коментирайки построяването на военноморска база в Адриатическо море, за което НАТО договаря с Албания, и други евентуални вложения и разполагане на войски в района, Столтенберг сподели, че новата стратегическа идея на НАТО, призната на срещата на върха в Мадрид, още един път удостоверява стратегическото значение на Западните Балкани за Алианса.

НАТО ще продължи да предизвиква стабилността, сигурността и съдействието в района, в това число ежедневните старания на КФОР, на нашия щаб в Сараево и на нашия офис в Белград, сподели Столтенберг и добави, че сигурността и стабилността на Западните Балкани са значими за НАТО и за мира и стабилността в Европа.

Столтенберг сподели, че НАТО и Сърбия имат тясно партньорство от години, което се основава на политически разговор и практическо съдействие, при цялостно ценене на политиката на Сърбия за боен неутралитет.

Политическият разговор сред НАТО и Сърбия приема разнообразни форми, включва контакти сред сръбски публични лица и НАТО и добре открити връзки сред командващия на КФОР и началник-щаба на Сърбия, сподели Столтенберг. Това, което прави тези връзки вероятни, е градивният дух и взаимното почитание, което би трябвало да продължи, добави той.

Запитан дали е угрижен за дълготрайната непоклатимост на Косово, Столтенберг сподели, че е разискал с управлението на Прищина и Белград напрежението в Косово и добави, че двете страни би трябвало да останат спокойни, да заобикалят едностранни дейности и да вземат участие градивно в разговора с посредничеството на Европейски Съюз.

В сходство с мандата си на Организация на обединените нации задачата КФОР следи от близко обстановката и е подготвена да се намеси, в случай че стабилността е застрашена. Нашата задача е фокусирана върху обезпечаването на безвредна и сигурна среда и независимост на придвижване за всички хора в Косово, сподели Столтернберг.

Генералният секретар на НАТО сподели, че Алиансът продължава да поддържа напълно разговора с посредничеството на Европейски Съюз и приканва всички страни да продължат договарянията, тъй като те са от основно значение за районния мир и сигурност.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР