Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази в понеделник загриженост

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази в понеделник загриженост ...

Столтенберг: Китай трябва да спазва международните си ангажименти


Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази в понеделник загриженост относно "разширяващия се ядрен арсенал на Китай" и призова Пекин да се включи в преговори за контрол на въоръженията, съобщи AFP.

Китай не е противник на НАТО, но трябва "да спазва своите международни ангажименти и да действа отговорно в международната система", каза той пред китайския външен министър Ван Ий във видео разговор, се казва в изявление на Алианса.

Столтенберг „изрази загрижеността на НАТО относно политиката на принуда на Китай, разширяването на ядрения арсенал и липсата на прозрачност за военната му модернизация“, се казва в съобщението.Още по темата

Той подчертава, че „взаимната прозрачност и диалогът за контрола над въоръженията ще бъдат от полза както за НАТО, така и за Китай“, пише БГНЕС.

Ситуацията в Афганистан, с когото Китай споделя малка граница, също беше повдигната. Генералният секретар на НАТО заяви, че трябва да има „координиран международен подход, включително със страни от региона, за да се държат талибаните отговорни за ангажиментите им за борба с тероризма и отстояване на правата на човека, не на последно място и за правата на жените "

Източник: investor.bg