Генералният секретар на НАТО съобщи, че НАТО официално е започнала

...
Генералният секретар на НАТО съобщи, че НАТО официално е започнала
Коментари Харесай

НАТО официално започва процес на ратификация на членството на Швеция и Финландия

Генералният секретар на НАТО заяви, че НАТО публично е почнала процеса на присъединение на Швеция и Финландия към алианса.

Във вторник членовете на НАТО подписаха протоколите за присъединение, което Йенс Столтенберг дефинира като " исторически миг "

Това се случва след срещата на върха на НАТО в Мадрид предходната седмица, на която водачите на съдружниците се съгласиха да поканят Финландия и Швеция да се причислят към алианса.

" Това е в действителност исторически миг. За Финландия, за Швеция, за НАТО и за нашата обща сигурност ", сподели Столтенберг.

" Това е добър ден за Финландия и Швеция и добър ден за НАТО. С 32 страни към масата за договаряния ще бъдем още по-силни, а народът ни - още по-сигурен, защото сме изправени пред най-голямата рецесия в сигурността от десетилетия насам ", добави той.

Той съобщи, че вратата на НАТО остава отворена за европейските демокрации, които са " подготвени и желаят да допринесат за нашата обща сигурност "

Финландия и Швеция прекратиха десетилетията си на неутралитет, когато подадоха молба за присъединение към НАТО след нахлуването на Русия в Украйна, което срещна известна опозиция от страна на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който ги упрекна, че дават леговище на кюрдски " терористични организации "

Миналата седмица Турция се отхвърли от опълчването си, откакто трите страни подписаха взаимен меморандум, в който се акцентира задължението им да се поддържат напълно против заканите за сигурността им.

Отговорът на Русия на възможна база на НАТО във Финландия ще бъде обрисуван от военните, съобщи във вторник представителят на Кремъл Дмитрий Песков. Песков реагира на известия във финландски медии, съгласно които кметът на град наоколо до съветската граница желае да усили западното военно наличие там.

" Неведнъж сме обсъждали, че [в Министерството на отбраната] съществуват съответни проекти и че се работи за гарантиране на нашата сигурност ", сподели Песков, запитан за мненията. Той добави, че отношението на Русия към идното присъединение на Финландия към НАТО не се е трансформирало.

Миналата седмица финландският ефирен канал Yle цитира кмета на Лапеенранта Киммо Ярва, който споделя, че градът му и целият район биха могли да се възползват от приток на вложения, откакто страната се причисли към НАТО. Той съобщи, че по-специално летището в града може да се употребява за военни цели.

Лапеенранта, град с към 70 000 поданици, се намира в района Южна Карелия, на 20 км от съветската граница.

Председателят на Държавната дума на Русия Вячеслав Володин отбелязва, че Ярва бърка, като счита, че оборудване на НАТО в неговия град ще направи жителите му по-сигурни. Напротив, военната инфраструктура ще бъде главната цел при положение на евентуален спор, уточни той в обява в обществените мрежи в понеделник.

Москва съобщи, че двете страни са изложили на риск сигурността си, присъединявайки се към блока, който Русия счита за неприятелски и обслужващ ползите на американската надмощие. В него се споделя, че съветската войска ще реагира съответно на произлизащата от това смяна в салдото на силите в Балтийския район.

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР