Генералният мениджър на Националната аматьорска лига по баскетбол Мартин Механджиев

...
Генералният мениджър на Националната аматьорска лига по баскетбол Мартин Механджиев
Коментари Харесай

Мартин Механджиев пред Sportal.bg: Когато влагаш толкова много усилия, за да реализираш мечтите си, всичко е възможно

Генералният управител на Националната аматьорска лига по баскетбол Мартин Механджиев даде особено изявление пред Sportal.bg , в което направи равносметка на миналата година. През тази есен стартира 12-ият сезон в НАЛБ, като ръководителят на лигата изрази своите визии по отношение на възможните усъвършенствания, подчертава върху мероприятията в първа дивизия на шампионата и показа по какъв начин НАЛБ се трансформира в марка в последните 11 години.

- Г-н Механджиев, в навечерието на Коледните и Новогодишните празници, каква оценка бихте сложили на 2022 година, в която приключи 11-ият сезон за НАЛБ и стартира 12-ият?

- Най-напред благодаря за поканата! Благодаря и за страхотната колаборация през последните години, в които Sportal.bg отразява мероприятията, които от НАЛБ организираме!

Лично аз съм задоволен от постигнатото през 2022 година. Сезон 2021/2022 беше единадесетият следващ за НАЛБ и третият следващ, белязан от международна пандемия. Признавам, че предизвикването в тази връзка беше голямо и няма по какъв начин да не съм благополучен, че не просто успяхме да съхраним организацията в тези времена, а тя даже претърпя развиване. Също по този начин, сезон 2021/2022 беше белязан и от основна смяна, имайки поради залата, в която се организират дуелите от НАЛБ. Промяната не беше планувана, а по-скоро насилствена, само че аз персонално съм благополучен от метода, по който тази смяна докара до спомагателен подтик и считам, че също има принос за развиването на НАЛБ. Благодарение на страхотната колаборация с управата на спортния комплекс и на обстоятелството, че имаме опцията да менажираме спортната зала, имам вяра, че успяхме да спомогнем и за подготвителния развой на значително тимове от НАЛБ. През 2022 година съумяхме и да въведем много новости в НАЛБ – елементи, които имаме вяра, че би трябвало да се изпипват до съвършенство и въпреки и да не се набиват на очи от време на време, съм надълбоко уверен, че всеки ги вижда. Преди старта на сезон 2022/2023 също хвърлихме доста старания в усъвършенствания на избрани съставни елементи. При някои регистрирам, че не успяхме да реализираме съвършен резултат – с видеото, да вземем за пример, само че имайки поради ресурсите, с които разполагаме, считам, че даже и там има усъвършенстване и сме на прав път.

- Има ли нещо, от което не сте удовлетворен и бихте желали да се усъвършенства?

- Аз съм перфекционист и желая всичко постоянно да е на оптимално високо равнище. В този ред на мисли, сигурно мога да доклада доста насоки, в които желая да вдигнем равнището на организацията. Преди малко загатнах за видеото. Честно казано, сигурен съм, че много от другите съставни елементи, в които желая да надградим, ми вършат усещане единствено на мен. Затова и както постоянно съм казвал, избирам да покажем с дейности желанието си да се развиваме вместо с думи.

Нещо, което сигурно прави усещане, е че за поредна година първа дивизия не е това, което ни се желае да бъде. Интересът към нея е по-малък в сравнение с ни се желае и всеобщо тимовете избират да се състезават в по-долните дивизии. Тук е моментът да посочи обстоятелството, че в последните години в действителност втора, трета и четвърта дивизия са прелестни. Кризата в първа имам вяра, че е краткотрайна и се дължи на напълно справедливи аргументи. През годините в първа дивизия са взимали присъединяване тимове, които не считам, че са осмисляли това, което вършим и което се стремим да вършим. Визирам повече напрежение, конфликтни обстановки, победи непременно, експанзия и прочие. Очевидно това не е останало неусетно от останалите тимове и считам, че тук е разковничето. Не считам, че някой тим е безпределно обезпокоен дали ще загуби от някой доста мощен противник в първа дивизия – по-скоро хората търсят опция да се забавляват и без значение дали са победили или изгубили, да останат с усмивка след края на дадения мач.

- Как смятате, че ще се върне ползата към първа дивизия?

- По натурален път. Отборите би трябвало сами да се убедят, че могат да изпитват насладата от играта и в първа дивизия. Пътищата ни неизбежно, постоянно и окончателно, се разделят с тези, с които имаме концептуални разлики. Това може да бъде методът и да се промени реномето на първа дивизия. Разбира се, регистрирам и че има тимове, които не се смятат за конкурентни при доста мощните тимове в първа дивизия, само че в действителност имам вяра, че това е второстепенна причина.

- А не се ли притеснявате, че това „ филтриране “ може да докара до понижаване на тимовете?

- Смятам, че това е методът да съхраним концепцията си и да я развиваме. Бройката на тимовете в никакъв случай не е била самоцел, само че обстоятелствата демонстрират, че през годините тя нараства. Ако броя на тимовете беше самоцел, евентуално можехме до момента неведнъж да сме взели решения за двоен, троен или четворен лиценз, с помощта на който един състезател да може да се състезава в няколко разнообразни тима. Може би по този метод тимовете можеха да бъдат и 100 в шампионата в София, само че не сме подхванали дейности в тази посока, защото изцяло осъзнаваме и негативите при такова решение.

- 11 години са доста време. Както към този момент стана дума, сега се организира 12-ият сезон на НАЛБ. Как организацията съумява да оцелее и да се развива в границите на повече от десетилетие, с цел да можем самоуверено да кажем, че към днешна дата се е трансформирала в марка?

- Вярвам, че когато влагаш толкоз доста старания, освен това непрекъснато, с цел да реализираш фантазиите си, всичко е допустимо. Независимо от компликациите. Винаги съм изтъквал и симбиозата сред опит и възторг. В унисон и с предходния въпрос, изрично уверен съм, че постоянно и всичко би трябвало да лежи на кардинална основа, без значение в кой миг и на кого това няма да се хареса. Предполагам, че това звучи утопично за нашите географски ширини, само че считам, че е една от аргументите да сътрудничим сполучливо с толкоз доста хора през годините и да сме намерили толкоз доста съидейници, на които сме спечелили доверието.

- Вие сте фамилен мъж, към този момент имате и дете, само че все пак сте непрекъснато в залата. Как издържате и какъв брой пъти сте си казвали, че желаете да спрете?

- Натовареността несъмнено е сериозна. Ако би трябвало да бъда почтен, директната ми ангажираност в залата е относително дребен % от цялостната ми ангажираност за НАЛБ. Дори постоянно схващам времето си в залата като отмора на фона на останалата част от активността. Както неведнъж съм споделял обаче, всичко това ми е на сърцето, доставя ми наслаждение и не го одобрявам като тежест. Отговорността е огромна, само че имам вяра и че образецът, който бих могъл да дам посредством всичко това, е че когато правиш нещо би трябвало да се влагаш напълно, да си предан и да не допускаш никакви взаимни отстъпки.

Може би бих се радвал, в случай че отсега нататък имам опция да бъда по-ориентиран към управителните си отговорности и фактически да не съм дотам зает и оперативно, само че на този стадий обстановката е такава.

Тук би трябвало да отбелязвам и че с всяка година връзката с тимовете, посредством основно на всеобщо доста интелигентните и правилни ръководители, става все по-продуктивна, а с това и активността не е обвързана с толкоз отрицателни страсти, както е било преди години, да вземем за пример. Това е още една от аргументите да имам вяра, че няма нищо неприятно в това пътищата ни да се разделят с хора, с които имаме разнообразни разбирания. В последна сметка всеки може да търси щастието си, където откри за добре.

- Освен общоприет управител на НАЛБ, за втора поредна година сте и играч в тима на Скай Уокърс, с който бележите сериозен напредък. Играли сте и в 12-те сезона на НАЛБ. Как виждате измененията през годините като участник?

- Това, че играя, въпреки и на пръв прочит да е обвързвано с „ спор на ползи “, през годините ми е помогнало ужасно доста и за развиването на НАЛБ. Това е по този начин, защото съм наясно какво биха харесали участниците, тъй като аз съм един от тях. Едно от последните нововъведения в тази посока, абстрахирайки се изцяло от награди, статистики, ранглисти и прочие, е обвързвано с видео повторенията. Чрез тях, при рационално потребление от страна на даден тим, той може да бъде извънредно миропомазан. Фокусът ни беше да отстраняваме напълно въздействието на реферите, с цел да може тимовете да са спокойни, че всичко лежи на кардинална основа и е оптимално заслужено. Вярвам, че го постигнахме.

Една от основните промени през годините фактически регистрирам, че е тази, която споменахме и доскоро – че към този момент болшинството от тимовете се стремят да се забавляват и в доста редки случаи някой гони победа непременно. А даже, когато това е по този начин, нормално е с разрешените средства. Тоест, считам, че във все по-голяма степен реализираме това, което желаеме – хората да се забавляват и да си потеглят задоволени от залата, без значение от крайния излаз на мача.

Конкретно за Скай Уокърс, през годините открих, че ми доставя доста по-голямо наслаждение да съм част от процеса по създаване на даден тим. Отидох в София Хоукс, когато тимът беше записал 1 победа в постоянния сезон през сезон 2014/2015. Впоследствие изградихме стабилен тим и спечелихме много победи и медали, в това число за трето място във втора дивизия през сезон 2015/2016, а през сезон 2016/2017 спечелихме и купата във втора дивизия. Сега Скай Уокърс имаше десетина победи за 5 сезона откогато взе участие в НАЛБ и постоянно беше в дъното на класирането. В същото време ми хареса ентусиазма и сериозното отношение на отбора и главно на ръководителя му. Счетох, че мога да бъда потребен за развиването му и одобрих поканата. Към днешна дата се веселя, че взех това решение.

- Определено Скай Уокърс бележи необикновен напредък в последните 2 сезона – солидно показване в плейофите на трета дивизия през предишния сезон, бронзови медали от шампионата за купата, а в този момент тимът зимува на трета позиция във втора дивизия. Какви са задачите пред отбора и персонално пред Вас?

- Личните ми цели са свързани с това да се забавляваме, да мога да играя оптимално дълго на оптимално високо равнище и да се усещам потребен. Разбира се, че спортният детайл е важен и всеки се стреми към оптимално положително класиране, само че фокусът ми, а считам и на тима като цяло, въобще не е обвързван с класиране непременно. Желанието ни е да се забавляваме около обичаната си игра.

- Какво бихте си поискали за 2023 година и какво ще пожелаете на всички участници и хиляди почитатели на НАЛБ?

- Пожелавам на всички да сме здрави, щастливи и да продължим да се забавляваме около обичаната си игра. За НАЛБ – да продължим да разширяваме границите на баскетбола у нас и да осъществяваме краткосрочните си цели, както и да поставим основите на дълготрайните такива. Но както към този момент стана дума – дано приказваме за обстоятелства, а не за планове. Благодаря за изявлението и радостни празници!

Снимки: НАЛБ

Гледай баскетбол на MAX с най-вълнуващите дуели от Евролига, Еврокупа и Национална баскетболна лига на България, онлайн, единствено в ефира на MAX Sport.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР