Генералният консул на Република България за Средния Запад в САЩ,

...
Генералният консул на Република България за Средния Запад в САЩ,
Коментари Харесай

Генералният ни консул в Чикаго ще сътрудничи за контакти между Стопанската академия и американски университети

Генералният консул на Република България за Средния Запад в Съединени американски щати, със седалище Чикаго – Иван Анчев, посети Стопанска академия и организира среща с ректора, доцент доктор Иван Марчевски. Основен акцент при диалозите в първата по рода си среща бяха опциите за контакти и партньорски взаимоотношения с американски университети.

Иван Анчев изрично съобщи, че към него, като представител на българската страна, към този момент са отправяни интерес и запитвания от страна на висши учебни заведения в района, за който дава отговор. Той се ангажира да опосредства първичните контакти сред Стопанска академия и американски университети. Сред задачите на бъдещите партньорства ще бъдат продан на студенти и преподаватели, и подписване на контракти за взаимна активност. Гостът помоли да бъдат изпратени в Съединени американски щати осведомителни и рекламни материали за Стопанска академия, които да бъдат употребявани за популяризирането й там и за реализиране на първи връзки с университети от Средния Запад. Говорейки за функционалностите му като общоприет консул и дейностите, които развива, Иван Анчев показа, че българската общественост в Чикаго и района демонстрира огромен интерес към всичко, протичащо се в България.

По време на срещата бяха разисквани и благоприятни условия за привличане интереса на българската диаспора към образование в България. Ректорът показа направленията и стратегиите, по които Стопанска академия осъществя образование, както и опциите, които се оферират за задгранични студенти. Доц. Марчевски сложи въпроса за търсене на финансово подкрепяне посредством дарителство от българи в Съединени американски щати за дела в България, измежду които и обезпечаване на стипендии за български студенти. Дипломатът отговори, че ще направи всичко належащо, с цел да се инициира такава активност и изрази вярата, че сходни начинания ще имат позитивен резултат.

В края на работната среща, ректорът подари на госта комплект книги, свързани с историята на Стопанска академия и с дарителството в Свищов. Иван Анчев пожела да му бъдат изпратени екземпляри от тези изданията, които да бъдат публикувани измежду българската общественост в района.

Генералният консул на България в Чикаго посети Академични музей, където се срещна с историята на свищовското висше учебно заведение и неговия донор Димитър Ценов. В посланието, което написа в почетната книга на Академията, гостът пожела на преподавателите и студентите „ сполучлива академична активност на ползу роду и в възхвала на България ”.

Впечатлен от Стопанска академия и посрещането му, Иван Анчев се ангажира да изследва има ли в района, за който дава отговор, ученици на свищовската Алма матер и при съществуване на дипломирани студенти, да спомага за основаване на техен алумни клуб. При визитата му в Стопанска академия дипломатът бе съпроводен от ръководителя на Общински съвет Свищов – доктор Кристиян Кирилов.
 img_4922  img_4921  img_4918
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР