Генералният директор на Лукойл България Валентин Златев © Надежда Чипева

...
Генералният директор на Лукойл България Валентин Златев © Надежда Чипева
Коментари Харесай

Петролният разрив Самуилов - Златев

Генералният шеф на " Лукойл България " Валентин Златев

© Надежда Чипева - Собственикът на " Инса ойл " Георги Самуилов напусна Българската петролна и газова асоциация и укори Валентин Златев в налагане на господстващо състояние
- Според представители от пазара аргументите за разкола се коренят в договорите за дистрибуция на едро на " Лукойл България "
- Новата маневра прави все по-актуален въпроса има ли подкрепи за Самуилов от по-високо равнище, откакто договорката за Общинска банка мина стремително през всички институции Още по тематиката
Горивата - единствено за огромни

Нов закон за горивата, импортиран от депутати от всички парламентарни сили, цели да изсветли бранша. Положителните резултати са доста противоречиви, само че той сигурно ще ограничи навлизането на нови играчи на пазара и ще затрудни дребните компании
16 мар 2018
Нов закон за горивата усилва бюрокрацията и гони дребните компании

Депутати от всички партии внесоха план, който наподобява на поисканото преди години от огромните играчи в бранша
9 мар 2018
Българска народна банка утвърди новите шефове на Общинска банка

Ангел Геков, Петър Джелепов, Борислав Чиликов и Владимир Котларски ще ръководят кредитната институция
21 фев 2018
Георги Самуилов: От " Мулти " до непосредственост с всички ръководещи

Производителят на горива постоянно е упрекван в укриване на данък, само че постоянно съдът е отменял наказванията
19 яну 2018
Кой купи Общинска банка

Бързото и безрезервно утвърждение от Българска народна банка укрепва опасенията, че зад публично оповестените лица - Novito и " Инса ойл ", стои различен интерес
19 яну 2018
Българска народна банка позволи Общинска банка да бъде купена с пари от " Инса ойл "

Сделката беше утвърдена светаквично и опонира на досегашната процедура на регулатора да не позволява локални предприемачи
11 яну 2018
Да застанеш против сивия бранш на доктрина е добра идея. Да застанеш против мачкането на дребните участници на пазара - също. Обикновено обаче зад декларирането на такива доблестни планове пред публиката стоят не толкоз красиви бизнес ползи.

Дни откакто новият, много противоречив проектозакон за контролиране на дейностите в бранш горива влезе в Народното събрание с поддръжката на депутати от всички партии, притежателят на един от значимите играчи на пазара, " Инса ойл ", демонстративно напусна Българската петролна и газова асоциация. Излизането от клуба на огромните на компанията на Георги Самуилов, който в последно време влезе в общественото полезрение, като финансира покупката на Общинска банка, беше обявено с изказване до медиите. Или най-малко до някои - обществеността научи за него от публикуването в уеб страниците ПИК и Блиц, които постоянно влизат в ролята на неофициални трибуни на депутата Делян Пеевски, вместо през публично притежаваните от него вестници.

В писмото си Самуилов разгласи, че не желае ръководеното от него сдружение да бъде забъркано по какъвто и да е метод в лансиране на хрумвания, компрометиращи свободната конкуренция и налагащи монополни практики. " Искам да заявя безапелационната си позиция като шеф на компания, която съществува точно с помощта на клиентите си, че постоянно ще проявя взаимност към техните проблеми и ще ги поддържа в моменти на потребност ", написа Самуилов в поддръжка на по-малките играчи на пазара, за би станало по-трудно след приемането на новия проектозакон за бранш горива. Критика, която можеше да звучи намясто, в случай че въпросната асоциация не настояваше за измененията от 2015 година

Наред с кардиналните позиции Самуилов персонално атакува генералния шеф на най-големия търговец на горива " Лукойл България " Валентин Златев. " Смятам, че натрапваното мнение от страна на ръководителя на асоциацията - господин Валентин Златев, че множеството участници в пазара на горива са неточни, е обидно както към самите участници, по този начин и към клиентите на сдруженията ", написа притежателят на " Инса ойл " в писмото си. Според него законът не би съдействал с нищо друго с изключение на с ограничението на конкуренцията. " И незабавно идва въпросът кой се облагодетелства от това – несъмнено, най-големият на пазара. На процедура се оказва, че в него остава ножа и хляба, той дефинира еднолично цените и в последна сметка постанова " господстващото " си състояние ", написа притежателят на " Инса ойл ".

На собствен ред Българската петролна и газова асоциация с ръководител е Валентин Златев просто резервира безмълвие. Но ефектно овакантяване на Самуилов няма по какъв начин да не провокира въпроси какви процеси се развиват сред огромните на пазара.

Заровено ли е кучето в дистрибуцията

Според представители от пазара главната причина за напускането на Георги Самуилов и офанзивата към Валентин Златев е заровена в новата дистрибуционна политика на " Лукойл България ". " Лукойл България " е единствената, която купува непосредствено от рафинерията в Бургас като извънреден представител и продава нататък по веригата на търговците на едро. Това става като търговците се ангажират да купуват избрани количества от нея на месец. По информация на източници от пазара до неотдавна с директни контракти с " Лукойл България " са били към 15 компании. В края на предходната година и началото на тази обаче политиката във връзка с дистрибуторите с директни контракти е била изменена, като са се нараснали условията за минимално количество поръчки на месец. Броят на фирмите бил сведен до четири " Литекс ", " Бент Ойл ", САКСА и " Инса ойл ".

По непотвърдена информация на представители на пазара концепцията за смяната пристигнала от " Инса ойл ", само че съгласно други Валентин Златев е приемал новата скица като собствен голям триумф. Теоретично и двете страни биха могли да завоюват от това. За " Инса ойл " това би дало пазарна мощност и сериозен дял на пазара на едро. За " Лукойл България " пък задължението на фирмите да купуват от нея големи количества на месец значи по-малък импорт от страна на тези компании и автоматизирано по-голям дял за " Лукойл България ".

Според неофициална информация, която не беше доказана публично от нито една от двете страни, сред " Инса ойл " и " Лукойл България " бързо е настъпил раздор, обвързван с контракта за дистрибуция. Една от хипотезите е, че " Инса ойл " не е изпълнила условията си за поръчки и количества, само че е траяла да внася извън, и договорът е бил преустановен от " Лукойл България ". Неясно остава за какво, в случай че концепцията за уедряване на дистрибуцията е пристигнала от " Инса ойл ", тя не би изпълнила отговорностите си. Друга версия е, че при новото систематизиране " Лукойл България " е можел да диктува още повече цените и да натиска маржовете на дистрибуторите, което е довело до разрива.

На въпрос на " Капитал " дали поради прехвърчалите искри договорът й е преустановен Георги Самуилов не даде съответен отговор, а съобщи, че е в чисто естествени бизнес връзки с " Лукойл България ". На въпросите преустановен ли е договорът за дистрибуция на " Инса ойл " и в случай че да - за какво и какво е довело до промяна на политиката на " Лукойл България " към понижаване на броя на дистрибуторите от пресцентъра на Българската петролна и газова асоциация дадоха отговор импровизирано, че във въпросите няма правилни догатки, само че не може да има и коментар, защото касаят комерсиалната политика на една компания.

От позицията на новата популярност
Собственикът на " Инса Ойл " Георги Самуилов

Фотограф: стоян илиев
Кариерата на Самуилов стартира през 1993 година с компанията " Самс интернешънъл ". Четири години по-късно като съучастник в нея влиза " Арес холдинг " - структурата в " Мултигруп ", занимаваща се с горива. През 1999 година Самуилов учредява " Инса трейдинг ", а през 2001 година още компании под същия бранд, измежду които " Инса ойл ", която от идната година стартира да ръководи рафинерията в село Белозем до Раковски. През годините обликът му се свързва със подозрения за данъчни закононарушения и злоупотреби с акцизи на горива и с дългогодишните безрезултатни борби, които води с него някогашния началник на Митниците Ваньо Танов.

Най-сериозно медийно внимание обаче Самуилов получи при започване на тази година, откакто през петролната си компания финансира покупката на Общинска банка. Компанията обезпечи нужните 46 млн. лева на купувача на контролния дял от 67.65% - неотдавна учреденият различен фонд Novito Opportunities, основан от лихтенщайнското ръководещо сдружение CAIAC Fund Management. " Инса ойл " придобива дялове без право на глас и затова официално няма надзор.

Сделката за банката, държаща 40% от средствата на общините, беше скандална по няколко линии. Първо Българска народна банка зачерта практиката си от последните 15 години да не позволява повече локални лица и групи в банковия бранш, които имат и други бизнес ползи и биха се изкушили да влагат пари в свои планове. На Комисия за защита на конкуренцията й лиши единствено седмица да утвърди договорката още преди да има утвърден покупател, а общинарите поддържаха продажбата без значителен спор на последното си съвещание за годината. Процедурата пък бе по този начин структурирана, че да понижи оптимално интерес от стратегически вложител.

Въпреки че за " Инса ойл " и притежателите й Георги и Иванка Самуилови не могат да се открият директни връзки с някой виновен фактор в страната, всичко това даде учредения за хипотези, че зад " Инса ойл " може да стои различен действителен надзор. Скоростната процедура за банката говореше за напън и подкрепи от високо равнище, като най-често спряганото име във финансовите среди е на Делян Пеевски. Медиите му отразиха неутрално банковата тематика, само че в този момент ПИК, Блиц и телевизионният Канал 3 дадоха публичност на напускането на Георги Самуилов на петролната и газова асоциация. От досегашните медийни практики на депутата това може да се чете като сигнален залп към Валентин Златев. Сега след спора сред двамата огромни показателно ще бъде какво ще стане с поддръжката на секторния закон за горивата от страна на политическите партии.

Пеевски в света на горивата

Пеевски от дълго време има интерес в петролния бранш и по-специално към " Петрол ", следено сега от Гриша Ганчев. Промените в Закона за банковата неплатежоспособност, импортирани от Делян Пеевски и сътрудниците му от Движение за права и свободи Йордан Цонев и Хамид Хамид, от ден на ден се одобряват в юридическите среди като специфична корекция за преодоляването на дистрибутора на горива. Те бяха дефинитивно признати от Народното събрание и преди дни влязоха в действие, откакто беше преодоляно ветото на президента. Текстовете със задна дата вършат недействителни покупко-продажби и обезпечения по заеми в КТБ и съгласно преобладаващото мнение опонират на конституцията. След приемането им синдиците на КТБ ще могат с много по-голяма степен да довършат селективните си офанзиви по отношение на които цесии и прихващания преценяват.

Битката за " Петрол " се случва на фона на възобновения интерес към вложение в българската газопреносна мрежа на Азербайджанската държавна компания SOCAR, която в Турция приключва построяването на огромната рафинерия Star Refinery. В петролния отрасъл все по-усилено се приказва за предпочитание да влязат и да придобият подготвен бизнес с горива. Сега въпросът е дали някой не се пробва да го окомплектова за тях.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР