Генералът, който изпълнява новата военна стратегия на президента Владимир Путин

...
Генералът, който изпълнява новата военна стратегия на президента Владимир Путин
Коментари Харесай

Генерал Суровикин - "Армагедон": Кой е той?

Генералът, който извършва новата военна тактика на президента Владимир Путин в Украйна, има известност на нечовечен човек поради бомбардирането на цивилни при съветската акция в Сирия. Той е изиграл също известна роля при гибелта на трима протестиращи в Москва по време на несполучливия прелом против Михаил Горбачов през 1991 година, който форсира разпадането на Съветския съюз. Поради това се снабдява и с прякора " Армагедон ".

Генерал Сергей Суровикин, плешив и яростен на тип, бе подложен отпред на съветските сили в Украйна на 8 октомври след считана за неуверена до тогава инвазия, белязана от редица безредни отстъпления и други неуспехи през близо осемте месеца на бойни дейности.

Путин сложи 56-годишния професионален боен отпред на командването след взривяването на камион на стратегическия мост към Кримския полуостров, което смути Кремъл и сътвори логистични проблеми за съветските сили.

Русия отговори с поредност от удари в цяла Украйна, които съгласно Путин имаха за цел да срутен енергийната инфраструктура и украинските военни командни центрове. Такива офанзиви не престават всекидневно, като електроцентрали и други уреди биват обстрелвани с крилати ракети и талази от създадени в Иран безпилотни самолети.

Суровикин резервира и поста си на шеф на военновъздушните сили - позиция, която може да помогне за координирането на въздушните удари с други интервенции.

По време на последните бомбардировки някои съветски военни блогъри разгласиха изказване, приписвано на Суровикин, в което се показва желанието му да продължи офанзивите с нестихваща мощ в опит да накара държавното управление в Киев да се подчини.

" Не желая да жертвам съветските бойци в партизанска война против орди от фанатици, въоръжени от НАТО ", цитират блогърите изказването му. " Ние разполагаме с задоволително механически средства, с цел да принудим Украйна да се съобщи ", споделя още той.

Макар че достоверността на изказването не може да бъде доказана, то наподобява отразява същия метод, който Суровикин приложи в Сирия, където управлява разрушаването на цели градове, с цел да разгроми бунтовническата опозиция, без да обръща изключително внимание на цивилното население. Тези безразборни бомбардировки провокираха наказание от страна на интернационалните групи за отбрана на правата на индивида, а някои изявления в медиите го нарекоха " Генерал Армагедон “.

През 2017 година Путин награди Суровикин с най-високото отличие на страната - " Герой на Руската федерация ", и през 2021 година го увеличи в чин армейски военачалник.

Кремълските ястреби похвалиха назначението на Суровикин в Украйна. Евгений Пригожин, предприемач милионер, именуван " готвачът на Путин “ и притежател на известна частна военна компания, която играе основна роля в боевете в Украйна, го похвали като " най-хубавия пълководец в съветската войска “.

Макар хардлайнерите да чакаха, че Суровикин ще ускори ударите по Украйна обаче, първите му обществени изказвания след назначението му звучаха по-скоро като самопризнание за уязвимостта на съветската войска, в сравнение с като гръмки закани.

В изявление по съветската държавна телевизия Суровикин призна, че съветските сили в Южна Украйна са в " много мъчно състояние " пред лицето на украинската контраатака.

Във деликатно готови мнения, които Суровикин наподобява четеше от аутокю, той съобщи, че по-нататъшните дейности в района ще зависят от развиването на бойната конюнктура. Наблюдателите изтълкуваха изказването му като опит да приготви обществеността за вероятно съветско евакуиране от стратегическия южен град Херсон в Южна Украйна.

Суровикин стартира военната си кариера в Съветската войска през 80-те години на предишния век и като лейтенант е назначен за пълководец на пехотен взвод. Когато по-късно се издига до командващ военновъздушните сили, това провокира смесени реакции във военната подчиненост, защото за първи път тази служба се дава на офицер от пехотата.

През 1991 година той се оказва в центъра на политическа стихия.

Когато твърдолинейни членове от остарялата армия на Комунистическата партия правят опит за прелом през август същата година, смъкват за малко Горбачов и изпращат войски в Москва, с цел да вкарат изключително състояние, Суровикин командва един от механизираните пехотни батальони, които навлизат в столицата.

Народната опозиция бързо се разраства и в последните часове на тридневния прелом протестиращите блокират брониран ескорт, воден от Суровикин, и се пробват да подпалят някои от транспортните средства. В настъпилото меле двама протестиращи са убити, а трети е смачкан смъртоносно от брониран автомобил.

Превратът се проваля по-късно същия ден, а Суровикин бързо е задържан. Той прекарва седем месеца зад решетките в очакване на следствие, само че в последна сметка е оневинен и даже нараснал в чин майор, защото проверяващите стигат до заключението, че единствено е изпълнявал отговорностите си.

Друг сложен миг в кариерата му настава през 1995 година, когато Суровикин е наказан за нелегално владеене и търговия с огнестрелни оръжия, до момента в който учи във военна академия. Осъден е на една година затвор, само че присъдата бързо е анулирана.

Постепенно се издига в йерархията, командвайки елементи, изпратени в някогашната руска република Таджикистан, управлява войски, изпратени в Чечения, и служи на други постове в цяла Русия.

През 2017 година е назначен за пълководец на съветските сили в Сирия, а през 2019 година служи там за повторно, до момента в който Москва се пробва да поддържа режима на президента Башар Асад и да му помогне да си възвърне позициите в изискванията на опустошителна революция.

В отчет за 2020 година " Хюман Райтс Уоч " уточни Суровикин, дружно с Путин, Асад и други фигури, като носещи командна отговорност за нарушаванията по време на сирийската атака в провинция Идлиб през 2019-20 година

Според съветските медии той явно има характер, който не го прави изключително харесван измежду подчинените му. Един от офицерите, служили под командването на Суровикин, се оплакал пред прокурори, че генералът го е пребил, откакто се ядосал поради метода, по който е дал своя вот на парламентарните избори; различен зависещ съгласно известията се е прострелял. Разследващите не са открили нарушавания и в двата случая.

Досегашните му достижения в Сирия може да са били фактор за назначението му в Украйна, защото Путин се пробва да увеличи залозите и да обърне поредицата от унизителни провали.

Чеченският водач Рамзан Кадиров, който нееднократно е призовавал за усилване на ударите в Украйна, похвали Суровикин като " същински военачалник и боец, умел, предвидлив и мощен, който слага патриотизма, достойнството и достолепието над всичко “.

" Обединената група войски в този момент е в сигурни ръце “, съобщи подкрепяният от Кремъл Кадиров, изразявайки убеденост, че той ще " усъвършенства обстановката ".

Източник:
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР