Генерал Тошево. Среща за изпълнение на мерките за предотвратяване разпространението

...
Генерал Тошево. Среща за изпълнение на мерките за предотвратяване разпространението
Коментари Харесай

Добрич: В Генерал Тошево се проведе среща за мерките за предотвратяване разпространението на африканска чума по дивите свине

Генерал Тошево. Среща за осъществяване на ограниченията за попречване разпространяването на африканска чума по дивите прасета се организира в залата на Община Генерал Тошево. Това оповестиха от пресцентъра на Североизточно държавно дружество . Идициативата за събирането е на шефът на СИДП инж. Веселин Нинов, като участваха още кметът на общината Валентин Димитров, зам.-кметът Деян Димитров, шефът на РДГ - Варна Тодор Гичев, шефът на ДГС - Генерал Тошево инж. Йорданка Найденова, зам.-директорът на стопанството инж. Димитър Иванов, ловният специалист на СИДП инж. Тервел Стефанов, формалният ветеринарен доктор на общината доктор Галина Савова, експертът по ловно стопанство на Сдружение „ Дружество на ловците и рибарите - Генерал Тошево “ Бранимир Димитров и над 30 ръководители на ловни дружини от Сдружение „ хан Телериг 2010 “ и Сдружение „ Дружество на ловците и рибарите - Генерал Тошево “.
Целта на днешната ни среща е да си кажем какво зависи от нас и какво би трябвало да създадем, с цел да се предпазим от африканската чума по свинете и да ограничим оптимално вредите, в случай че болестта пристигна на наша територия. Смъртността при тази болест надвишава 90% и всички ние би трябвало да предприемем бързи и съответни ограничения, с цел да се оправим по най-хубавия метод, сподели по време на срещата инж. Веселин Нинов. Той изясни на ловците, че през предходната седмица е извършена среща в МЗХГ, на която е станало ясно, че в покрайнините на румънския град Тулча към този момент са регистрирани случаи на африканска чума по свинете и една от най-важните благодаря за справяне със създалата се обстановка е фрапантно понижаване на популацията на дивата свиня. Това би трябвало да стане посредством усилване на самостоятелния лов и ловците не би трябвало да се тормозят даже и да изпълнят проекта си за годишен отстрел преди месец октомври, тъй като през тази година ограничавания за броя на отстреляните прасета няма да има, т.е. по никакъв метод няма да се лимитират и броя на разрешителните за колективен лов на дива свиня.
От една година си приказваме за заболяването и провалите от нея, само че не щеш ли тя към този момент чука на вратата ни. Рискът за нас е доста огромен, тъй като ни дели сухоземна граница и най-важното сега е да понижим фрапантно популацията на дивата свиня, сподели шефът на СИДП инж. Веселин Нинов.
Единственото вярно решение сега е да понижим дивите прасета до най-малко, по този начин както направиха в Германия. Ако чумата мине през страната ни загубите ще са огромни освен при дивите животни, само че и при тези, които се отглеждат във фермите. Ако това се случи страната ще би трябвало да заплати на свиневъдите огромни суми за компенсации, тъй че всички дружно би трябвало да създадем по този начин, че да ограничим вредите, добави инж. Веселин Нинов.
Д-р Галина Савова изясни на ловците по какъв начин могат да разграничат заболяването. Тя сподели какви проби би трябвало да се вземат от всяко отстреляно животно и за какво е значимо това да се прави. Болестта не е заразна за хората, само че животните, които са носители са с отслабен имунитет, заразяват се и с други заболявания, като част от тях могат да бъдат рискови за тези, които употребяват неразучено месо. Д-р Савова помоли ловците да показват точното място на което е отстреляно животното, с цел да може в случай че се открие инфектирано прасе, да се създадат в региона зони в границите на 3 км, 10 км и 40 км, в които да се наблюдава положението на другите животни и да не се ловува. Бранимир Димитров от Сдружение „ Дружество на ловците и рибарите - Генерал Тошево “ даде обещание на всяко позволение за лов, което се издава да бъдат написани пробите, които би трябвало да се вземат от всяко едно животно.
По време на срещата се взе решение в околните дни да бъде проведен курс за подборен отстрел на дива свиня, с цел да може повече хора да вземат участие в лова и популацията на дивата свиня в региона да бъде понижена допустимо най-бързо. В момента към 30% от ловците на територията на ДГС - Генерал Тошево могат да вземат участие в подборен отстрел, само че част от присъстващите на срещата оповестиха, че имат предпочитание да изкарат подобен курс и да се включат по-активно в лова.
От 40 години съм ловджия, само че за първи път страната се обръща към нас, има потребност от нас и ние всички ще се отзовем. Трябва да създадем добра организация и да създадем това, което се желае от нас. Колкото по-рано се организираме, толкоз по-добре! Ще спомагаме за всичко, като решенията които ни се оферират през днешния ден са най-хубавото, което може да се направи и ние сме длъжни да го осъществим, това сподели пред сътрудниците си и гостите Керан Керанов, ръководител на една от ловните дружини. Думите бяха посрещнати с утвърждение от всички ловци, за които към този момент е ясно, че заплахата по африканската чума по свинете е действителна и е пристигнало времето за дейности, а не за приказки.
В края на срещата шефът на СИДП инж. Веселин Нинов благодари на всички участници, като им даде обещание, че на ловните сдружения ще бъде оказвана всякаква поискана от тях помощ, с цел да могат набелязаните ограничения да се приложат допустимо най-бързо и да дадат резултат.
Предстои сходни срещи да се проведат с всички ловни сдружения в обсега на СИДП, като преди всичко ще бъдат тези с ловците в регионите, които граничат с Румъния.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР