Генадий Габриелян, Радио „Свобода“В България след падането на прозападното правителство

...
Генадий Габриелян, Радио „Свобода“В България след падането на прозападното правителство
Коментари Харесай

Властта в България се сменя“ - kак назрява пропутински реванш

Генадий Габриелян, Радио „ Свобода “

В България след рухването на прозападното държавно управление на Кирил Петков се заприказва за „ пълзящ пропутински реванш “. Ще се случи ли той ще покажат предварителните избори, планувани за 2 октомври.
Правителството на водача на „ Продължаваме промяната “, „ харвардския юноша “ Кирил Петков се задържа на власт седем месеца и половина. Създадената от него четирипартийна коалиция беше взривена от утрапопулистката платформа „ ИТН “, официално поради различия във връзка бюджета. Краткото ръководство на Петков и неговите съратници показва тяхната взаимност с общоевропейската позиция в интернационалната политика, в това число войната в Украйна, а също по този начин и действителна непоносимост към всепроникващата корупция. Така, за пръв път на бял свят излязоха зашеметяващи данни за контрабанда на хора и товари на граничния пункт „ Капитан Андреево “ на границата с Турция. Тези интервенции са носили на мафията доходи от близо 1 милиард годишно.

„ Газпром go home “

Но вотът на съмнение към държавното управление и последвалата оставка стопираха хода на историята.
Техническото държавно управление, назначено от президента Румен Радев се зае с демонтажа на наследството от предшествениците им. За броени часове беше основан спешен щаб за решение на проблемите в енергетиката, в действителност за сметка на връщането към съветските енергийни доставки.
По-рано България беше измежду първите европейски страни, които отхвърлиха да заплащат по настоящите контракти с рубли, по този начин както изиска Москва.
Това заложи мината под държавното управление, счита самият Петков.
Новият министър председател Гълъб Донев (специалист по обществена политика с армейска жилка) направи тъмно изказване за „ безпорядък и съсипия, царящи в енергийния бранш.
Изходът от енергийната рецесия в България, по думите му, може да бъде единствено един – обновяване на договарянията с „ Газпром “, с цел да бъде „ минимизирана вредата, нанесена от предходното държавно управление “.
Договореностите на Петков във Вашингтон за доставка на сбит газ бяха оповестени за съмнителни и незадоволителни. В добавка, служебният кабинет се пробва да забави въвеждането в употреба на интерконектора с Гърция под претекст, че има компликации със узаконяването му.
Нагнетяването на атмосферите към газовия бранш наподобява толкоз едва обосновано, че провокира антиправителствени митинги единствено три дни след началото на работата на новия кабинет. На 5 август протестиращи скандираха в центъра на София " Газпром gо home ", " Тук не е Москва ", " Позор за прислужниците на Кремъл и Путин ".
" Газпром " не е просто снабдител или търговец, той е геополитическото оръжие на Русия, която се намира в жестока борба освен с Украйна, с Европейски Съюз и НАТО, само че и с целия интернационален ред, на който е учреден нашият метод на живот “, акцентира един от уредниците на митингите, съпредседателят на партия " Демократична България “ Христо Иванов.
" Газовите " митинги ще продължат. " Ние не желаеме да бъдем подвластни от " ГаZпром " и да финансираме безобразната война на Путин! ", пишат техните уредници в обществените мрежи.

Чиновниците гледат от кое място духа вятъра

Другата сфера на първостепенно внимание на новото държавно управление е сякаш бедственото състояние на българската войска.
Тук ясно се вижда външнополитическият подтекст: подобен мотив би трябвало да наподобява законна причина за неучастието на София в помощ на Киев.
Започна и диалог за това, че в България не съществува лично „ стратегическо разузнаване “.
„ Необходимо е да бъде внедрен в Министерски съвет уред, който да дава достоверна информация на управлението на страната “, съобщи в изявление Боян Чуков, показан като специалист по национална сигурност.
Такъв експериментален балон надали би се появил на бял свят, в случай че проруски настроеният президент Румен Радев не разчиташе на идването на власт на лоялно към нето държавно управление с нова подконтролна спецслужба.

Генералът от Военновъздушни сили Радев, дирижиращ следващото служебно, т.е., свое държавно управление, умее да се оправя: единствено за първите три дни в незабавен порядък бяха уволнени 60 високопоставени админи. След това бяха заменени 25 заместник-министри, болшинството от тях фрагменти на българската соцпартия, която напоследък скапе връзките си с президента. В креслата на регионалните шефове също седнаха 25 нови (от общо 28). Мнозинството от новоназначените имат в CV-тата си армейски чин или стаж в апарата на Министерство на вътрешните работи.
Поведението на служителите, даже дребните, служат като барометър. „ Властта в България се трансформира “, споделил един от тях на Евгений Чупов, деятел на публичната организация „ Ние сме за свободна Русия “ (България), когато той се поинтересувал за ориста на Алексей Алчин. Москва изиска да бъде екстрадиран 46-годишният предприемач, който към този момент пет години живее изцяло законно в България, поради неплатени налози в „ изключително огромни размери “.
Характерното е, че това се случва откакто на 26 февруари Алчин изгори пред съветското консулство във Варна паспорта си, а по-късно одобри в дома си семейство на украински бежанци.
„ Сега на неговото дело беше даден ход съмнително бързо “, отбелязва Чупов.
На първа инстанция съдът към този момент реши да екстрадира Алчин в Русия, въпреки че остава някаква вяра на обжалването. С намерено писмо до президента Радев да не предава Алчин се обърнаха група известни публицисти, академични преподаватели и общественици.

" Корупцията и съветското въздействие са едно и също "

Анализирайки корените на сегашната парламентарна рецесия би трябвало да си спомним изявлението на някогашния министър председател Кирил Петков за лондонския The Times, обещано дни преди да напусне поста си.
По думите му, той си е основал мощни врагове, когато е прекратил зависимостта на България от доставките на съветски газ и добави:
" Ние обуздахме корупцията тук-там, само че открихме, че имаме доста по-сериозен зложелател: съветското навлизане. Ние не разбирахме, че корупцията и съветското въздействие в действителност са едно и също. Корупцията е най-хубавият инструмент на външната политика на Москва на Балканите “.
Ако приказваме за различен парещ проблем – войната в Украйна – то, както написа Георги Лозанов, „ в България дебатите във връзка двете гледни точки към войната – като че ли те могат да бъдат равни – демонстрират освен, че доста хора още нищо не са разбрали, само че и това, че има хора, които чакат успеха на Путин, с цел да дойдат на власт.
Освен откровен боязън пред Кремъл, българите имат и здрав разсъдък, отбелязва публицистът Димитър Попов.
" 80% желаят да бъде непокътнато участието в Европейски Съюз и 61% – в НАТО.

„ Ако Русия продължи да ни скърца със зъби, те незабавно ще си спомнят, че България е в НАТО и с две ръце ще гласоподават да останем там. Но сърцето…то мечтае за съветската тиня, горите на Коми (много българи са работили там в дърводобива и са печелили добре), " Москвича " и евтиния колбас, за руските вестници. Типично раздвояване на разсъдък и усеща, в което, за жалост, се корени източникът на политическите нещастия ".
Важно е да бъде спряна пълзящата путинизация, декларират от Атлантическия съвет в България.
„ Пропутинските кръгове в България са тези, които са заинтригувани българското общество да остава оскъдно, корумпирано, пропито от проведена престъпност и притиснато от олигархичните кръгове “, се споделя в изказването.

На 2 октомври ще се проведат не просто избори, това ще бъде референдум за това, накъде ще продължи да се движи българската страна, считат наблюдаващи.
Почти несъмнено в Народно събрание ще влезе новата прокремълска партия на някогашния министър председател Стефан Анев „ Български напредък “.
Президентът Радев ще продължи да компрометира съдействието на политическите партии, с цел да потвърди тяхната некадърност да се договарят и да приготви почвата за превръщането на България от парламентарна в президентска република.
Но към този момент и партия „ Продължаваме промяната “ остава в горните редове на електоралните прогнози.
Превод: Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР