Геконите са сред най-популярните видове гущери, отглеждани като домашни любимци.

...
Геконите са сред най-популярните видове гущери, отглеждани като домашни любимци.
Коментари Харесай

Грижа за бебе гекон

Геконите са измежду най-популярните типове гущери, отглеждани като домашни любимци. Бебетата гекони са очарователно допълнение към домашния уют, стига да са настанени и хранени вярно.

Над 2000 типа са геконите по света, като леопардовите и гребенестите се отглеждат най-често, а токайските и дневните са тези, които най-рядко участват като член на фамилията.

При раждането си дребните са нормално са от 7, 62 до 10, 16 сантиметра, а възрастните леопардови гекони порастват до 17-20 сантиметра, като мъжките доближават до 25 сантиметра. Гребенестите са нормално като възрастни към 10-11 сантиметра.

Създаване на дом за гекона

Това нормално е стъклен аквариум към 30 до 60 литра. По-големите са положителни за възрастните влечуги, те са по-трудни за поддържане на нужната топлота в тях, както и нужната мокрота. Всички заграждения би трябвало да имат и сигурна мрежеста горна част, която да защищити животното от бягство на открито. Живи или изкуствени растения са добра концепция за терариума.

Всички гекони, без значение от типа, се нуждаят от спомагателна топлота. Тя се обезпечава от нагревателна крушка над съда или от нагревателна поставка под него. Горещи камъни са алтернатива, само че те могат да се затоплят прекалено и да изгорят влечугото.

Нужен е температурен диапазон, с по-топъл и по-студен край. Топлата зона изисква 20 градуса в топлата и 12-13 градуса в студената зона. Температурата би трябвало непрекъснато да се следи и контролира, както и влажността.

Влажността е належащо да бъде към 50-70 % и да е несъмнено, че гущерите се хидратират постоянно и смъкват вярно кожата си. Ежедневното оросяване на резервоара е нужно да се прави.

Постелята в съда на хартиена основа е добра алтернатива за пода на жилището на домашния любим.

 Гекон

Хранене на бебе гекон

Леопардовите гекони са месоядни животни, хранят се с живи инсекти като брашнести червеи и скакалци. Гребенестите гущери ядат и пресни плодове в добавка към насекомите. На бебето гекон може да се дава същата храна, само че от по-дребни екземпляри.

Самите инсекти за храна на геконите е добре да бъдат хранени с обогатени с калций храни, тъй че домашният питомец да получава уравновесена диета. Поднесени в дребни плитки чинии, те са лесни за хранене за бебето гекон. Не бива да се не помни и потребността от прясна вода.

Как се държи бебе гекон?

Бебето гекон елементарно може да бъде засегнато, тъй че до момента в който е напълно малко по-добре да не се пипа. То е и доста плашливо, което постанова да се взима на ръце за малко, с цел да свикне по-бързо.

Нужно е да се пипа единствено с чести ръце, тъй като елементарно всмуква бактерии, а ръцете би трябвало да се мият и откакто е пипано животното, тъй като самото то придвижва заболявания.

Болести по бебето гекон

Този въпрос не е за занемаряване. Малките гекони могат да развият метаболитно заболяване на костите, стомашно-чревно задръстване, както и задържане на отделянето на кожата заради липса на мокрота.

Всички болести изискват незабавна интервенция на експерт, тъй като заплашват живота на влечугото.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР