ГДНП инициира Национална превантивна програма Предпазване на младите хора от престъпления“. Програмата

...
ГДНП инициира Национална превантивна програма Предпазване на младите хора от престъпления“. Програмата
Коментари Харесай

55 000 престъпления са извършени от хора до 25 години


ГДНП инициира Национална превантивна стратегия „ Предпазване на младежите от закононарушения “. Програмата е реалност поради напъните на специалисти от Главна дирекция “Национална полиция “, подкрепени от техни сътрудници от ГДБОП и експерти от министерствата на образованието и науката, на опазването на здравето и неправителствения бранш.

Заложената цел е информиране и предотвратяване на младежите от закононарушения. В тази връзка са избрани и главните акценти за предварителна защита - трафик на хора, в това число и за полова употреба, приложимост на наркотични субстанции, закононарушения срещу собствеността, както и закононарушения посредством виктимизация с потребление на информационно-комуникационни технологии, написа Телеграф.

Полицейската статистика сочи, че около 13.4 от закононарушенията (общо 54 611) са осъществени от лица на възраст сред 18 и 25 години, като максимален брой от тях са кражбите, ръководство на МПС след приложимост на алкохол и наркотични субстанции, както и закононарушения, свързани с опиати.

Масовото потребление на актуалните осведомителни и информационни технологии е спомагателен рисков фактор. На процедура към този момент съвсем няма незаконна активност, която да не се реализира с тяхна помощ. От една страна това прави разкриваемостта на закононарушенията по-трудна, а от друга - спомага за въвличането в престъпни действия на младежи, при които отсъстват други рискови фактори.

Младите хора са и най-силно наранени от закононарушения срещу личността и собствеността. Сред типичните за младежката виктимизация закононарушения би трябвало да се посочат половите похищения над девойки и млади дами. Те са и измежду най-честите жертви на трафик за полова употреба, която нерядко се съпътства от физическо и полово принуждение.

Именно по тази причина ГДНП насочва вниманието си към възпитаници от гимназиалните класове. Пилотният план на програмата е в Благоевград, където са планувани срещи с общо 773-ма възпитаници от 31 паралелки на 10 образователни заведения. Амбицията е тя да бъде мултиплицирана на територията на всички регионални дирекции на Министерство на вътрешните работи в страната.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР