ГДБОП наблюдава и оперативно работи по отношение на 21 групи, ...

ГДБОП наблюдава и оперативно работи по отношение на 21 групи,

ГДБОП наблюдава 21 групи, свързани с трафик на хора

ГДБОП следи и оперативно работи във връзка с 21 формации , свързани с трафик на хора, част от тях са и интернационалните , заяви шефът на ГДБОП основен комисар Калин Стоянов на конференция . На нея беше даден старт на втория стадий от акцията на Националната комисия за битка с трафика на хора (НКБТХ) и ГДБОП под наслов " Не залагай съдбата си на карта " , по отношение на Европейския ден за битка с трафика на хора - 18 октомври.

По думите на Стоянов оперативната конюнктура по линия на трафика на хора остава стабилна - " няма внезапно покачване или понижаване на случаите " . Той добави, че са намалели случаите, при които има потребление на мощ и опасност за принуждаване към сексуална експлоатация. Стоянов заяви , че през 2021 година ГДБОП е съдействала на близо 50 лица, които са били жертва на трафик, и означи важността на това жертвите да съдействат при следствията против формации за трафик.

Служебният вицепремиер и вътрешен министър Бойко Рашков, който е и ръководител на НКБТХ, съобщи , че противодействието на трафика на хора е с народен приоритет, и означи , че страната ни извършва редица ограничения за помощ на жертвите. По думите му, България е източник на хора за трафик за сексуална експлоатация към по-богатите страни в Европейски съюз , като Германия, Белгия и Швейцария.

Според данните, предоставени от министър Рашков, жертвите на трафик за сексуална експлоатация през 2020 година са 336, от които 333 - дами . През 2021 година в НКБТХ са били получени общо 53 сигнала за евентуални случаи на трафик, като 60 лица са разпознати като рискови. Към септември 2021 година са получени 41 сигнала и 67 лица са категоризирани като вероятни жертви на трафик, без да се влияе от формата му. Сигналите за трафик за сексуална експлоатация през 2021 година са 30, а 13 дами са били обгрижени посредством НКБТХ. " Наблюдава се леко завишение на броя на сигналите " , добави Бойко Рашков.

При данни за трафик на хора жителите могат да алармират на телефон +359 2 807 80 50 или на уеб страницата , се показва в осведомителната акция на ГДБОП и НКБТХ.

Източник: dariknews.bg