Газпром“ завърши изграждането морския участък на газопровода Турски поток. Президентите

...
Газпром“ завърши изграждането морския участък на газопровода Турски поток. Президентите
Коментари Харесай

Путин и Ердоган завършиха официално морския участък от „Турски поток“

„ Газпром “ приключи построяването морския сектор на газопровода " Турски поток ". Президентите на Русия и Турция, Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган взеха присъединяване в церемонията по довеждане докрай на този стадий, заяви ТАСС.

Путин даде команда за привършване на построяването, след което ръководителят на " Газпром " Алексей Милер се разпореди на кораба " Пионерски дух " да спусне тръбата за газопровода със слагащата край връзка във водата.

Газпром стартира построяването морския сектор на газопровода " Турски поток " през май 2017 година Тръбопроводът с дължина 930 км се простира по дъното на Черно море до брега на Турция. Предстои да бъде построена сухопътна директна връзка до границата на Турция със прилежащи страни с дължина 180 км.

Русия и Турция ще добиват оборот от 100 милиарда $ годишно, съобщи съветският президент Владимир Путин.

" Изразявам своята признателност на президента на Република Турция господин Ердоган за политическата воля и геройство, които сподели ", сподели още Путин. " Защо? За това че в изискванията на възходяща конкуренция без това такива планове не се осъществят! " - добави Путин.

Руският президент показа също, че разчита на съхранението на темповете на създаване на „ Турски поток “ и стартирането му по проект до края на 2019 година

Турция е вторият по величина експортен пазар на „ Газпром “ след Германия. Понастоящем съветският газ се доставя до Турция посредством газопровода „ Син поток “ и Трансбалканския кулоар. През 2017 година " Газпром " изнесе рекорден размер газ на турския пазар - 29 милиарда кубически метра (17,3% повече спрямо 2016 г.).

Първата връзка на " Турски поток " е предопределена да доставя вътрешния пазар на Турция, а втората - за страните от Южна и Югоизточна Европа. Капацитетът на всяка линия е 15,75 милиарда кубически метра газ годишно. Първите доставки на газ са планувани за края на 2019 година

През май 2018 година " Газпром " и турското държавно управление подписаха протокол за сухопътния сектор на „ Турски поток “.

" Газпром " счита Гърция, Италия, България, Сърбия и Унгария за евентуални пазари.

Руската компания прави оценка общия бюджет за построяването на газопровода " Турски поток " на 7 милиарда евро.

Руският президент Владимир Путин е уверен, че планът за газопровод " Турски поток " не е ориентиран против никого, а показва способността на страните да пазят националните си ползи.

" Този тип планове и по-специално този план не е ориентиран против ползите на който и да било, планът е чисто градивен ", съобщи Путин. Според него планът " има за цел да развие връзките сред страните, да сътвори постоянни условия за икономическо развиване, да усъвършенства благосъстоянието на двете страни на тази основа “.

" Пускането в употреба на „ Турски поток “ сигурно ще разреши на нашите страни да разширят съдействието си в газовия бранш, ще бъде от огромно значение за икономическото развиване на Турция и целия черноморски район и ще бъде значим фактор за гарантиране на европейската енергийна сигурност ", сподели Путин.

Той акцентира, че по време на построяването са употребявани най-новите софтуерни решения и най-модерното съоръжение и се съблюдават най-строгите екологични стандарти и правила. Путин също напомни, че Русия и Турция сполучливо развиват енергийно съдействие отдавна. По-специално, преди 13 години започва " Син поток ", който реализира повече от половината от съветските доставки на газ за турския пазар. Руският водач акцентира, че Русия се е утвърдила като благонадежден снабдител на природен газ за Турция.

Турция разчита на първите доставки на газ през газопровода " Турски поток " през 2019 година Това разгласи турския президент Тайип Ердоган.

" Ние с нашите другари от Руската положихме доста старания във връзка с реализирането на този план. Той има историческо значение за нашите връзки. Надяваме се, че през 2019 година след всички нужни проби ще бъдем подготвени за въвеждане в употреба на „ Турски поток " сподели той.

Ердоган означи също по този начин, че този план " отваря съществени вероятности освен за Турция и нейния народ, само че и за други страни ". /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР