Газпром“ преустанови доставките на природен газ за Италия, тъй като

...
Газпром“ преустанови доставките на природен газ за Италия, тъй като
Коментари Харесай

„Газпром“ спира доставките на газ за Италия

Газпром “ прекрати доставките на п рироден газ за Италия, т ъй като се стигна до регулаторен спор в Австрия.

Прекъсването на доставките наподобява е ориентирано единствено към Италия, която получава доставки от " Газпром " от водопровод, преминаващ през Австрия. На основаната във Виена „ OMV “ бяха разпределени по-големи количества съветски газ, съобщи Андреас Ринофнер, представител на „ OMV “, която внася съветски газ в Австрия.

Въпреки че Италия стартира да се откъсва от съветския газ, преустановяването на доставките акцентира енергийната уязвимост  на европейските страни към Русия, съобщи „ Bloomberg ”.

„ Газпром “ разгласява изказване, в което се споделя, че е спрял доставките за Италия, защото австрийският оператор е отказал да удостовери " транспортните номинации " след регулаторните промени, въведени в Австрия в края на септември.

Австрийското министерство на енергетиката съобщи, че „ Газпром “ не е подписал договорните промени, които отразяват техническите корекции на разпоредбите. Те нормално се вършат при започване на всяка година. „ Газпром е знаел за измененията от месеци, съобщи австрийският регулатор „ E-Control “ в „ Туитър “.

Споровете по отношение на договорните клаузи и регулациите съпътстват срутва на икономическите връзки сред Русия и страните от Европа.

„ Газпром “ съобщи, че работи по разрешаването на въпроса с италианските купувачи . Австрийското държавно управление също съобщи, че работи по въпроса на техническо равнище.
Преди Италия разчиташе на Русия за към 40% от вноса на газ, само че след нашествието през февруари нападателно понижи тази взаимозависимост. Италия към този момент е набавила задоволително различни доставки на газ от Северна Африка, с цел да компенсира възможен дефицит тази зима, оповестиха осведомени лица на „ Bloomberg “.

По думите им предстоящите доставки от Алжир и Египет ще могат да покрият останалите доставки, които Италия към момента получава от Русия.

След прекъсването на " Северен поток " към този момент има единствено един огромен газопровод, по който природният газ се доставя непосредствено в Европа. И този маршрут, който минава през Украйна, наподобява все по-уязвим. Част от доставките по този газопровод към този момент бяха прекъснати от войната и той може да се окаже идващият, който ще бъде затворен.

" Газпром " също по този начин понижи дневните количества природен газ към Молдова през Украйна и упрекна Украйна за това понижение. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР