Газпром намали наполовина доставките на газ за Словакия, а местните

...
Газпром намали наполовина доставките на газ за Словакия, а местните
Коментари Харесай

Словакия отвори сметка в рубли, но въпреки това доставките на газ от Русия спират

" Газпром " понижи на половина доставките на газ за Словакия, а локалните управляващи не отписват вероятността потокът от Русия да спре изцяло, написа " Сега ", написа euractiv.pl.

" Очакваме, че кранът ще бъде изцяло спрян, " споделя Ричард Прокипчак, зам. общоприет шеф на SPP - словашката държавна компания, която е главния вносител и дистрибутор на газ в страната.

Новото ограничаване в доставките от Москва идва дни, откакто те към този момент бяха съкратени до 2/3 от нормалния потенциал.

С тези свои дейности съветската държавна петролна компания нарушава контракта сред двете страни. Това се случва макар решението на Словакия да отвори сметка в рубли през май - посочената от " Газпром " причина за прекъсването на доставките към страни като България, Полша и Финландия, които отхвърлиха да трансформират валутата, защото формалните условия показват, че транзакциите би трябвало да бъдат изпълнени в долари.

SPP твърди, че и при понижени доставки активността на компанията няма да бъде нарушена.

Словакия се старае да диверсифицира газовите си източници. В края на май е приключен и интерконекторът с Полша, който ще разреши помпене на газ в двете направления, а дебитът е до 4.7 милиарда кубически метра годишно. Държавата търси благоприятни условия и за доставки на полутечен газ.

До 10 юли в словашките складове се чака да има газ за целия идващ отоплителен сезон - даже при положение на цялостно преустановяване на газовите доставки от Русия. В момента хранилищата на страната са цялостни на 52 %.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР