Газпром да си изпълни договора към България.За това настоя съпредседателят

...
Газпром да си изпълни договора към България.За това настоя съпредседателят
Коментари Харесай

Асен Василев с широко ококорени очи: Не сме купували руски газ през посредници!

" Газпром " да си извърши контракта към България.

За това настоя съпредседателят на " Продължаваме промяната " и някогашен финансов министър Асен Василев в предаването " Още от деня " по Българска национална телевизия.

" Не сме купували съветски газ през медиатори. Аз не знам в България да влиза съветски газ през медиатори ", сподели той с необятно ококорени очи, макар фактурите, който към този момент излязоха в общественото пространство.

Той дефинира връзките на Политическа партия с президента като институционални, само че не скри, че имат мощни несъгласия с Радев по избрани тематики.

Никога не сме говорили за следизборна коалция с ГЕРБ, макар, че от всякъде ни пробутват такава концепция. Това няма по какъв начин да стане, безапелационен бе Асен Василев.

Той отхвърли да беседва за листите на Политическа партия.

Асен Василев разгласи, че Политическа партия са подготвени и за съпротива. " Ние сме тук, до момента в който не свърши мача. Минахме първи рунд. Вторият рунд следва "..

" Днес се регистрирахме с мандатоносителите от предходните избори. самата партия ще се дорегистрира, тъй като чакаме вписването от съда. Очакваме Политическа партия да бъде добавена в обединението до 7 дни. Амбицията ни е за първо място на вота. Шансовете с нашите досегашни сътрудници да съберем 121 места в бъдещия парламент, са много огромни ", разяснява Василев.

" Социологията излезе към края на деня, имаме диалози с " Демократична България " и допускам, че до ден-два ще излезем с общо мнение. В общи линии социологията сподели, че нещата са на кантар - дали ще се явим дружно или поотделно, няма изключително придвижване на гласоподаватели и резултатът в двата случая наподобява идентичен ", добави той.

За предходното ръководство Асен Василев сподели, че в икономическата и финансовата политика, за който сектор е отговарял, от страна на Българска социалистическа партия е имало искане за напредничав налог, т.е. за нарастване на налозите. От страна на Демократична България и Политическа партия е имало предпочитание да се резервира плоския налог и той се резервира.

" От страна на Демократична България нямаше необятна обществена стратегия, до момента в който при нас и при Българска социалистическа партия имаше такава. Така че в действителност се направи една много необятна обществена стратегия - нарастване на пенсиите, данъчни облекчения за млади фамилии, безвъзмездни детски градини, безвъзмездни учебници до 12 клас. За тази обществена стратегия се приказва 15 година, само че не се случваше, а в този момент се случи. Взехме от дясното плоския налог, а от лявото обществената стратегия и балансирахме тези разлики в центъра. Ние сигурно работехме добре и с двете обединения - Демократична България и Българска социалистическа партия, нямаме проблем да работим с тях и в бъдеще ", сподели Асен Василев.

Според него, има две неща, по които и трите партии са съгласни - не би трябвало да се трансформира геополитическата ориентировка на страната, тъй като никой не желае да преживеем втори преход - още 30 години, още една Жанвиденова зима. Второто нещо, по което има фундаментално единодушие е, че България би трябвало да се ръководи по нов метод.

" Да се махне рекета върху бизнеса, да се спрат всички поръчки с нагласени компании, парите да отиват при хората, които действително заплащат налозите, новите евросредства, които се договориха, Планът за възобновяване и резистентност, новите европрограми да стигнат до всички компании ", акцентира Василев.

Всички тези евросредства, които идват от в този момент до 2027 година, би трябвало да стигнат при хората и да се оправи инфраструктурата, сподели още Асен Василев. Той даде образец с Хърватия какво са създали с техните евросредства в интервала, който в този момент завършва - по какъв начин наподобяват техните автомагистрали, мостове, компании. и така нататък и какво се случва в България няма място за съпоставяне.

По отношение на газовата рецесия, Василев сподели, че при тяхното ръководство нито е имало спиране на газоподаването и цените на природния газ са останали такива, каквито са били контрактувани с " Газпром ". Той беше безапелационен, че не е купуван съветски газ посредством медиатори с 30% по-скъпо.

" Два месеца след началото на войната, от " Газпром " едностранно стопираха да извършват контракта. Ние нито сме желали смяна на контракта, нито сме спирали поръчките по него, нито сме забавяли заплащания. Когато един снабдител спре контракта едностранно и те ще дължат неустойки, тъй като са спрели контракта едностранно. И откакто го нарушиха, ние си пращахме поръчките, с цел да може всеки ден да ни дават количествата. И когато контракта завърши на 31 декември, ще можем да си подадем исковете за наказателна клауза ", посочи Асен Василев.

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в!

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР