Газовият интерконектор Гърция-България е от стратегическо значение за Румъния, тъй

...
Газовият интерконектор Гърция-България е от стратегическо значение за Румъния, тъй
Коментари Харесай

Румънският държавен секретар: Интерконекторът Гърция-България е от стратегическо значение за Румъния

Газовият интерконектор Гърция-България е от стратегическо значение за Румъния, защото основава маршрут север-юг за Балканите, който ще улесни закупуването на газ от други източници, в това число за прилежащите страни, съобщи Дан Драган, държавен секретар в министерството на енергетиката, в края на държавното съвещание в четвъртък, съобщи организация Аджерпрес.

" Откриването на междусистемната газова връзка Гърция-България е от стратегическо значение за Румъния, защото газът, който ще бъде доставен до терминалите за полутечен газ в Гърция, ще може да влезе в транспортната система на България и оттова посредством междусистемната връзка, изключително посредством тази в Негру Вода, ще бъде наличен и за Румъния. Този интерконектор основава маршрут север-юг за Балканите, много значим маршрут, който ще улесни закупуването на газ от други източници, в това число за България, за Румъния и за прилежащите страни ", съобщи Драган.

Запитан за положението на договарянията с Азербайджан за доставки на газ, държавният секретар в министерството на енергетиката на Румъния съобщи, че сега се водят търговски договаряния сред фирмите. Дан Драган уточни, че министърът на енергетиката на Румъния Вирджил Попеску води непрекъснати и градивни диалози с азербайджанската страна, а на откриването на интерконектора сред България и Гърция ще продължи тези диалози. „ Очакваме, че от комерсиална позиция фирмите ще намерят баланс, с цел да подпишат контракти за доставка на този газ, в това число за Румъния ", сподели Дан Драган.

Междусистемната газова връзка Гърция-България свързва газопреносните мрежи на двете прилежащи страни, като по този метод обезпечава достъп до Южния газов кулоар и редица нови източници на газ, отбелязва Аджерпрес.

Интерконекторът ще транспортира газ от Азербайджан по Трансадриатическия газопровод и от други източници през планувания терминал за полутечен природен газ в Александруполис в Северна Гърция.

Дължината на газопровода е 182 км, от които 151 км в България и 31 км в Гърция. Прогнозният му потенциал е до три милиарда кубични метра природен газ, който може да бъде повишен до пет милиарда кубични метра природен газ, в случай че има пазарно търсене. Интерконекторът се простира от Комотини (Северна Гърция) през Кърджали, Хасково и Димитровград до Стара Загора (Югоизточна България).

Меморандумът за съгласие по плана е подписан през 2009 година, а през 2011 година е основано взаимното сдружение ICGB. Първоначалният проект е бил работите да приключат през декември 2014 година, напомня Аджерпрес, като се базира на Българска телеграфна агенция.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР