Газовите фючърси на нидерландския хъб TTF поевтиняват в сряда с

...
Газовите фючърси на нидерландския хъб TTF поевтиняват в сряда с
Коментари Харесай

Газът в Европа се търгува под 40 евро/MWh към най-ниски ценови нива от средата на 2021 г.



Газовите фючърси на нидерландския хъб TTF поевтиняват в сряда с към 6% назад под 40 евро за мегаватчас, откакто през вчерашния ден доближиха 20-месечно ценово дъно от 37,70 евро/MWh (най-ниска цена от края на юли 2021 г.).

По този метод синьото гориво в Европа резервира низходяща наклонност, откакто единствено в границите на предходната седмица поевтиня с 19%.

Прогнозите за времето за тази седмица сочат температури над естествените в Северозападна Европа с наближаването на пролетта и края на отоплителния сезон, което допуска по-слабо ползване на газ за отопление.

Междувременно европейските газови складове са цялостни на 55,64% към 20-ти март съгласно данни на Gas Infrastructure Europe (GIE), което е много над междинното за този интервал на годината.

Средна запълняемост на газовите складове в Европейски Съюз, съгласно данни на GIE



Освен това идващите танкери с полутечен газ (LNG) са повече от нормалното за това време на годината, макар неотдавнашните стачки, които прекъснаха енергийни уреди във Франция. Един от четирите френски LNG терминала обаче възобнови работата си през предходната седмица, а енергийният колос Electricite de France  резервира непроменена прогнозата за произвеждане на нуклеарна сила за 2023 година, облекчавайки някои опасения за енергийните доставки.

Всички това продължава да държи ниски цените на природния газ в Европа.

Графика на газовите TTF фючърси (в евро за мегаватчас)


По обявата работи: Явор Римски БНР подкасти: В центъра на системата Green Deal Podcast Великите европейци
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР