Газовите доставки за България - отново на дневен ред. Появиха

...
Газовите доставки за България - отново на дневен ред. Появиха
Коментари Харесай

Газът за България: Ще спре ли подаването, ако Гърция откаже плащане в рубли

Газовите доставки за България - още веднъж на дневен ред. Появиха се нови терзания, в случай че Гърция също откаже да заплаща на Русия в рубли. В момента част от газа за България идва точно от южната ни съседка. Все още не се знае по какъв начин ще работи Гърция. Тепърва следва да пристигна контрактуваното количество от Съединените щати. Въпреки това специалистите считат, че директна заплаха да останем без газ няма. На фона на това се чака сериозен скок на цената на парното и топлата вода, показва.

Близо месец, откакто Русия спря доставките на газ към България и Полша, в този момент и Финландия остава без съветско синьо гориво. Големият въпрос е по какъв начин ще работи Гърция, през която сега получаваме доставки. Крайният период за заплащането им към Москва  изтича късно довечера. Премиерът Кирил Петков не вижда проблем при сюжет, в който Атина също остава без съветски газ. 

“Нашите контракти са си контракти, тъй че това не е функционалност на Гърция дали ще реши да заплаща или не в рубли. Но това, в което бях убеден и от комисията, и от Германия, е че заплащанията ще бъдат в естествената валута плюс декларацията, че това заплащане е осъществено ”, съобщи министър председателят Петков. 

България беше измежду първите страни, които трябваше да вземат решение по какъв начин да платят.  

“Аз не мисля, че съветската страна може да си разреши да загуби целия Европейски съюз, това че България направи тази твърда първа крачка мисля, че оказа помощ на целия Съюз в този момент да заеме същата твърда позиция ”, сподели Петков и добави, че е получил “поздравления за нашата позиция през цялото време от доста от европейските водачи, тъй че аз персонално не се тормозя по тази тематика ”.

Дори да се стигне до прекъсване на газа от Гърция, специалистите изясняват, че има други компании, които могат да продават газ.

“Ние продължаваме да употребяваме съветски газ, минал през Турция, който се заплаща от Гърция. Гръцката компания „ Митилинеос ” има контракт с „ Газпром ” за към милиард годишен импорт на природен газ. Това значи, че тя може да заплаща във всякаква валута, безкрайно е от разпоредбите и ограниченията на Европейския съюз ”, изясни енергийният специалист Еленко Божков. 

А Русия е категорична- “Към този миг към този момент 14 водещи европейски компании са направили заплащания по новата скица. Още 20 са разкрили съответни сметки в “Газпромбанк ”, в това число оператори от Германия и Италия ”, съобщи посланикът на русия в България Елеонора Митрофанова. 

Независимо от кое място идва газът за нас, и Топлофикациите, и ВиК сдруженията чакат сериозен скок на цените на парното и водата. 

“Ако приказваме за цените на ВиК услугите, то се чака приблизително нарастване към 20% приблизително за страната. Като, несъмнено, е друго за другите обособени територии, които се обслужват от другите ВиК оператори ”, разясни ръководителят на Съюза на ВиК операторите Ангел Престойски.

Топлофикациите за момента не споделят какво нарастване тъкмо желаят.  Експертите обаче считат, че цената ще скочи с много повече от 25%
“Горивна съставния елемент и въглеродна емисия вземат участие в цената на топлинната сила с тежест 85% ”, изясни Еленко Божков. 
Решението с какъв брой ще нарастне парното би трябвало да стане ясно при започване на новия регулаторен интервал, който стартира от 1 юли.

Четирима европейски купувачи на газ са платили в рубли през април, твърди  източник, непосредствен до “Газпром ”. Според него други 10 европейски компании са разкрили сметки в рубли в  “Газпромбанк ”. Медии в Москва настояват още, че Румъния, Гърция, Белгия, Швейцария и Хърватия преглеждат оферти от Кремъл механизъм за заплащане в рубли. 

През април Полша и България се отхвърлиха от него, вследствие на което Русия спря газа. В идващите дни са падежните дати, на които редица държави  би трябвало да се разплатят с Москва.  В взаимозависимост от това в каква валута ще го създадат, Русия ще реши дали да спре притока на синьо гориво. Евросъюзът предизвести държавите-членки, че препоръчаният от Кремъл механизъм, е нарушаване на глобите.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР