Газовата връзка между Гърция и България е една крачка по-близо,

...
Газовата връзка между Гърция и България е една крачка по-близо,
Коментари Харесай

Търси се строител за тръбата, която се очаква да намали зависимостта на България от руски газ

Газовата връзка сред Гърция и България е една крачка по-близо, откакто компанията, отговаряща за реализирането й ICGB пусна търг за планиране, доставка и създаване на тръбата за 145 млн. евро. Самото строителство се чака да стартира в края на 2018 година

" Стартирането на тази поръчка подсигурява действителното започване на построяването на тръбопровода, който чакаме да влезе в комерсиална употреба през 2020 година ", сподели в изказване доктор Константинос Караянакос, изпълнителен шеф на ICGB от гръцка страна.

Изборът на реализатор ще се извърши на два стадия - прелиминарен асортимент, последван от обзор, оценка и класиране на офертите. Ще се избира сред претенденти, които имат нужния финансов и механически потенциал за реализирането на плана, според посочените условия.

 5 непознати компании желаят да вземат участие в газовата връзка с Гърция
5 непознати компании желаят да вземат участие в газовата връзка с Гърция

Търгът за интерконектора ще започва до края на годината

" Стартирането на тази процедура показва по категоричен метод уговорката ни към осъществяването на този план и е знак, че той в действителност е в извънредно напреднала фаза, което основава условия построяването на тръбопровода да стартира през последното тримесечие на 2018 година ", сподели Теодора Георгиева, изпълнителен шеф на ICGB от българска страна.

Очаква се българо-гръцката компания да избере снабдител на тръби за плана през юни.

Целта на тръбопровода е да свърже гръцката газопреносна система в региона на Комотини с българската газопреносна система в региона на Стара Загора.

 Подготвят газовата връзка със Сърбия с 11.7 млн. лв. европари
Подготвят газовата връзка със Сърбия с 11.7 млн. лв. европари

Интерконекторът би трябвало да проработи през 2020 година

Интерконекторът ще обезпечи доставки и на втечен газ на страната ни, а цялостния му план е да бъде нов източник на сила и да понижи зависимостта на България от Русия - главният снабдител на синьото гориво в страната ни. Проектът е значима част от проектите на българските управляващи за диверсификация на доставките на газ.

Планираната дължина на тръбопровода е 182 км, a плануваният потенциал ще бъде до 3 милиарда куб. метра годишно в посока от Гърция към България. В взаимозависимост от интереса от пазара и потенциала на прилежащите газопреносни системи потенциалът на тръбопровода може да се усили до 5 милиарда куб. м на година, което ще разреши и обратения поток от България към Гърция (но е нужно да се построи спомагателна компресорна станция).

Газовата връзка се чака да коства общо 220 млн. евро. Проектната компания обезпечава суверенна гаранция в размер на 110 млн. евро от държавния бюджет, което подсигурява финансиране със заем при преференциални условия.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР