Газовата връзка между Гърция и България дава стратегическо измерение на

...
Газовата връзка между Гърция и България дава стратегическо измерение на
Коментари Харесай

Радев: Интерконекторът с Гърция променя енергийната карта на Европа

Газовата връзка сред Гърция и България дава стратегическо измерение на нашето съдействие с Азербайджан и трансформира уверено енергийната карта на Европа.

Това съобщи президентът Румен Радев в взаимно изказване с президента на Азербайджан Илхан Алиев, който е на публична аудиенция в София, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Българският държавен глава акцентира с Алиев са създали обзор на връзките сред България и Азербайджан. Той сподели, че връзките сред двете страни са издигнати на равнище стратегически партньорство, а Азербайджан е мечтан сътрудник.
.
Официалната аудиенция на президента Алиев има двойна символика, акцентира Радев и продължи: Тя обгръща три десетилетия от определяне на дипломатическите връзки сред двете страни и откриването на междусистемната газова връзка с Гърция.

Тази връзка дава стратегическо измерение на нашето съдействие. Тя е извънредно значима освен за България, само че и за страните от Централна и Източна Европа. Тази връзка ще даде опция да получаваме за първи път действително газ от Азербайджан и нахвърля надалеч измеренията на един инфраструктурен план. Интерконекторът затвърждава нашето стратегическо партньорство, съобщи Румен Радев.

Като различен значим акцент от диалозите с Алиев, Радев оповести, че двамата са разискали разновидности български огромни промишлени консуматори на газ да получават синьо гориво непосредствено от Азербайджан в подмяна на съдействие с близки до техния профил азерски компании.

Президентът сподели още, че едни от вероятностите пред нас е България, Румъния, Унгария и Словакия да транзитират спомагателните количества газ.

" Това, което се предлага, е нов метод и ще даде опция да можем да преместване незабавно спомагателни количества газ от Азербайджан към Европа ", изясни Радев. Българският държавен глава осведоми, че това ще бъде препоръчано на следващия ден по време на откриването на интерконектора.



" Готови сме България в границите на месец да провежда среща на високо равнище ", сподели още Румен Радев.

От своя страна президентът на Азербайджан Илхам Алиев съобщи, че поздравява Румен Радев за интерконектора. Той уточни, че въз основа на подписания меморандум ще бъде удвоено производството и износа на азерски газ към Европа.

" Имаме доста благоприятни условия за доставки ", сподели Алиев. Той заяви, че по време на срещата с българския президент са наранени голям брой тематики, свързани с енергетиката, само че и освен. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР