Газовата връзка между Гърция и България дава стратегическо измерение на

...
Газовата връзка между Гърция и България дава стратегическо измерение на
Коментари Харесай

Радев: Газовата връзка дава стратегическо измерение на сътрудничеството ни с Азербайджан

Газовата връзка сред Гърция и България дава стратегическо измерение на нашето съдействие с Азербайджан и трансформира уверено енергийната карта на Европа.

Това съобщи президентът Румен Радев в взаимно изказване с президента на Азербайджан Илхан Алиев, който е на публична аудиенция в София.

Българският държавен глава акцентира, че с Алиев са създали обзор на връзките сред България и Азербайджан. Той сподели, че връзките сред двете страни са издигнати на равнище стратегически партньорство, а Азербайджан е мечтан сътрудник.

Официалната аудиенция на президента Алиев има двойна символика, акцентира Радев. „ Тя обгръща 30 години връзки и откриването на междусистемната газова връзка с Гърция. Тя дава стратегическо измерение на нашето съдействие. Тази връзка, която ще даде опция да получаваме за първи път действително газ от Азербайджан, нахвърля надалеч измеренията на един инфраструктурен план. Интерконекторът затвърждава нашето стратегическо партньорство “, съобщи Румен Радев.

Илхам Алиев пък съобщи, че с Радев са обсъдили доставките на спомагателни количества природен газ за България.

" Ще засегна тази тематика на национално ниво, като се върна ", означи той и добави, че на Азербайджан се е наложило незабавно и внезапно да реагира, засилвайки производството и доставките на газ. " Сега е по-важно от всеки път да действаме бързо. Въпреки че през годините Азербайджан се е потвърдила като благонадежден източник на газ ", отбелязвайки желанието на страната да усили бързо доставките за Европа.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР