Газопроводът „Турски поток” е едно от най-важните съоръжения за доставка

...
Газопроводът „Турски поток” е едно от най-важните съоръжения за доставка
Коментари Харесай

Ердоган бил готов да направи нова крачка в отношенията с Русия

Газопроводът „ Турски поток” е едно от най-важните уреди за доставка на съветски газ в Европа. Това съобщи президентът Владимир Путин на среща с турския си сътрудник Реджеп Ердоган в съветския курорт Сочи.

Двамата водачи обсъждаха енергетиката, войната в Сирия и двустранните връзки. Срещата им се организира в миг, когато Вашингтон се пробва да контракти с Москва замяна на пандизчии.

Европа би трябвало да е признателна на Турция за газопровода „ Турски поток”, съобщи съветският президент Путин пред Ердоган.

„ Искам да подчертая, че „ Турски поток”, чието строителство завършихме дружно с вас наскоро, през днешния ден е една от най-важните артерии за доставяне на Европа с съветски газ. За разлика от всички други газопроводи, той работи ритмично и без никакви сривове”, уточни съветският държавен глава.

Турският президент бил подготвен да направи нова крачка в връзките с Русия. „ Предприетите стъпки както в енергетиката, по този начин и по въпроса за основаването на кулоар за експорт на зърно в Черно море, извършените договаряния в областта на туризма, осъществените начинания в региона на превоза - са позитивни за нашия регион”, означи Ердоган.

Ден, откакто съветски съд даде девет години затвор на американската баскетболна звезда Бритни Грайнър по обвиняване в владеене на опиати, Москва разгласи - подготвена е да разисква замяна на пандизчии с Вашингтон.

„ Готови сме да обсъждаме тази тематика, само че в границите на канала, контрактуван от президентите Путин и Байдън”, сподели външният министър на Русия Сергей Лавров.

Американският държавен секретар Антъни Блинкън отговори, че Вашингтон е подготвен за сходен разговор с Москва.

„ Направихме значимо предложение, на което Русия би трябвало да отговори. Това, което външният министър Лавров сподели обществено, е, че те са подготвени да се ангажират посредством канали, които към този момент сме установили”, уточни той.

За да се реализира размяната обаче Кремъл сложи изискване: „ Ако обсъдим даже някои детайлности за размяната на пандизчии посредством медиите, тогава този продан в никакъв случай няма да се състои. Американците към този момент направиха тази неточност, ненадейно взеха решение да употребяват мегафонна дипломация, с цел да разрешат тези проблеми. Те не се вземат решение така”, изясни представителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Според някои медии Вашингтон е предложил да замени съветския оръжеен търговец Виктор Бут за баскетболистката Грайнър и още един американски жител.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР