Газопроводът ТАНАП от Азербайджан за Турция започна работа. Част от

...
Газопроводът ТАНАП от Азербайджан за Турция започна работа. Част от
Коментари Харесай

ТАНАП – всички печелят от енергийния мост между Каспия и ЕС

Газопроводът ТАНАП от Азербайджан за Турция стартира работа. Част от природния газ по него е предопределен за Европейски Съюз. Но „ Газпром “ не се опасява от неговата конкуренция.

Тържественото стартиране в употреба се състоя на 12 юни, а на церемонията участваха президентите на Турция, Азербайджан, Украйна, Сърбия, министър председателят на България и представители на енергийните компании-участнички в плана.

Промишлените доставки на природен газ в Турция от азерското находище „ Шах-Дениз–2 “ по ТАНАП ще стартират през юли: през първата година те ще бъдат към 2 милиарда куб.м., по-късно с годишното нарастване ще доближат до 6 милиарда през 2020 година Към този миг „ синьото гориво “ от ТАНАП ще бъде освен за Турция, само че и за Евросъюза.

Какво съставляват ТАНАП и „ Южният газов кулоар “

ТАНАП е газопровод с дължина малко над 1800 км, преминаващ от грузинско-турската до турско-гръцката граница. Споразумението за строителството му беше подписано през 2012 година, самото създаване стартира през 2015 година По публични данни тръбата коства за момента 6 милиарда $. ТАНАП е част от огромен план, в който вземат участие 7 страни и 11 компании и който е получил в Евросъюза наименованието „ Южен газов кулоар “.

Последният се състои от три газопровода – Южнокавказкия /Баку–Тбилиси–Ерзурум/, Трансанадолския /ТАНАП/ и Трансадриатическия /ТАП/. Газът би трябвало да мине по следния маршрут, с цел да стигне Европейски Съюз: от азерското находище „ Шах-Дениз–2 “ „ синьото гориво “ доближава и минава през Турция, достигайки турско-гръцката граница; от там то продължава по дългия 800 км ТАП през Северна Гърция, пресича Албания и по дъното на Адриатическо море излиза на италианския бряг. Планираната мощ е 16 милиарда куб.м. годишно, 6 от тях остават в Турция. Цената на целия план се прави оценка на 40 милиарда $.

Европейски Съюз и неговият интерес към ТАП и ТАНАП

За разлика от съветския „ Северен поток-2 “, планът за доставката на каспийски газ през Турция за Европейски Съюз е подсилен от Брюксел. Еврокомисарят по енергетиката Марош Шефчович назова този газопровод „ значим стадий “ в основаването на нов енергиен маршрут и подсилване на енергийната сигурност на Евросъюза, в това число „ най-уязвимите райони, като Югоизточна Европа и Южна Италия “. „ Всички ние ще спечелим от моста сред Каспийския район и пазара на Европейски Съюз “, сподели той.

Той вижда дълготрайната цел на Брюксел в основаването на „ общоевропейски енергиен пазар, основаващ се на свободната търговия, конкуренция и диверсификацията на доставките, източниците и маршрутите “. За сметка на развиването на „ Южния газов кулоар “ Евросъюзът възнамерява да реализира задачите си за понижаване на зависимостта от съветския тръст „ Газпром “. Но политическото значение на „ Южния газов кулоар “ сега надвишава икономическото.

10 милиарда куб.м. газ са една капка в морето за Европейски Съюз с неговите годишни потребности от съвсем 500 милиарда куб.м. От тях към 130 милиарда се добиват в самия Европейски Съюз, останалите, съгласно данните на Евростат, се внасят от Русия и Норвегия /по 37%/, Алжир /по-малко от 13%/, Катар и други страни /над 10%/.

Етапният триумф по пътя на основаването на „ Южния газов кулоар “ може да има рекламен резултат и да убеди други евентуални снабдители, като, Туркменистан да се причислят към плана. Не инцидентно Шефчович на идващия ден след стартирането на ТАНАП съобщи, че Европейски Съюз е подготвен да възобнови договарянията за Транскаспийски водопровод, който може да бъде построен по дъното на Каспийско море, тъй че туркменският газ да пристигна в Европейски Съюз.

„ Газпром “ е спокоен и има причина за това

От стартирането на ТАНАП печелят доста страни: Азербайджан укрепва позициите си на снабдител на енергоресурси, Турция получава полза освен като страна клиент, само че и като енергиен хъб: с изключение на каспийския газ, Анкара се надява на директните заплащания от плана „ Турски поток “, който се реализира от „ Газпром “ и има за цел освен турските, само че и европейските консуматори.

Русия за момента не е застрашена от спомагателния напън от страна на нейните съперници на европейския пазар. Първите доставки на „ синьото гориво “ по ТАНАП и ТАП за Италия се чакат не по-рано от 2020 година Пропусквателната дарба на тези газопроводи може да се увеличи от 10 на 24 милиарда куб.м. годишно, а на един идващ стадий и до 31 милиарда. Но даже и в този случай планът остава относително дребен: потенциалът единствено на „ Северен поток-2 “ е 55 милиарда куб.м. годишно.

Но има и други аргументи за спокойствието на съветския газов монополист. Една от тях е, че Москва сама оказва помощ за напълването на ТАНАП с газ. Проблемът е, че най-малко за момента Азербайджан няма задоволително личен газ, с цел да покрие потребностите на открито и вътре в страната.

По тази причина в края на 2017 година „ Газпром “ и държавната петролна и газова компания на Азербайджан СОКАР се договориха за обновяване на доставките на съветски природен газ за страната, откакто бяха прекратени през 2006 година Техният размер е 1,6 милиарда куб.м. годишно. Не е изключено Азербайджан да има единствено краткотрайни проблеми. Страната разполага с гигантско находище – запасите на „ Шах-Дениз “ се правят оценка на 1,2 трилиона куб.м. В края на 2018 година добивът там би трябвало да се усили до 25 милиарда куб.м. от 9 милиарда през 2017 година

„ Газпром “ получи и непредвидена поддръжка – от новото, симпатизиращо на Русия италианско държавно управление. Говорейки при започване на юни за плана за газопровод ТАП, министърът на околната среда Серджо Коста съобщи: „ С оглед на нашата нова енергийна политика и спадащото търсене на газ през днешния ден този план наподобява неправилен “.

Наистина търсенето на газ в Европа се намира в интервал на застоялост и по единомислещите оценки на специалистите надали ще пораства съществено в близко бъдеще. Обаче спада личното произвеждане. Дали след тези думи на министъра ще последват някакви стъпки против ТАП не е ясно. В съдружния контракт не е казано нищо за него. Единствено се отбелязва, че Италия слага акцент върху развиването на възобновимите източници на сила.

Самият Коста разгласи, че за по-нататъшни стъпки е належащо в съгласие държавно решение. На собствен ред, районните управляващи на Апулия се оповестиха против отхвърли от плана, само че за това тръбата да бъде пренасочена по-далеч от туристическите зони.

Ако техният глас бъде чут, тогава завършването на строителството на ТАП може да се забави, а с него и времето на първите доставки на каспийския газ в Европейски Съюз. /БГНЕС

-----------------------------

Михаил Бушуев, „ Дойче Веле “.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР