Газопреносната ни система е модернизирана и реверсивна, с най-добрите компресори,

...
Газопреносната ни система е модернизирана и реверсивна, с най-добрите компресори,
Коментари Харесай

Борисов инспектира площадката на газова станция "Расово", част от "Балкански поток"

Газопреносната ни система е осъвременена и реверсивна, с най-хубавите компресори, тъй че можем във всички направления да транспортираме газ. Направили сме инвестиция в компресори за 360 млн. лева, като по този метод имаме освен диверсификация, само че и даваме опция на българския бизнес и консуматори на най-ниска цена да им се доставя газ и да се транспортира. Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов, който направи оглед на изграждащата се сега компресорна станция „ Расово ". Заедно с другата компресорна станция - „ Нова Провадия ", двете компресорни станции ще служат за повишение на налягането по трасето на Балкански поток. На Конституционен съд „ Расово " към този момент са инсталирани трите компресорни елемента, създадени от американската компания Solar Turbines. Други четири броя от същия тип компресорни елементи от най-ново потомство е планувано да бъдат инсталирани и на Конституционен съд „ Нова Провадия ". Агрегатите ще бъдат снабдени с ниско емисионни горивни камери и ще дават отговор на всички условията на екологичното законодателство.
Към сегашния миг не престават да се извършват строително-монтажните работи на бъдещата площадка на Конституционен съд „ Расово ", като се чака те да приключат през месец декември. На площадката с изключение на трите газотурбокопресорни елемента ще бъдат ситуирани също административна постройка, индустриални и обслужващи здания. Общата стойност на контракта за планиране, доставка и създаване на двете компресорни станции възлиза на близо 180 млн. евро.

Компресорните станции са основни за реализацията на плана „ Разширение на газопреносната инфраструктура от българо-турската граница до българо-сръбската граница ". Линейната фаза на плана също е в напреднала фаза на създаване. Сама по себе си тя съставлява същинско инженерно предизвикателство поради тежката геология тук-там и трасето, което пресича голям брой естествени трудности като реки, канали, дерета, автомобилни пътища, ж.п. линии и друга техническа инфраструктура. Изпълнението на плана не спря даже по времето на изключителното състояние поради пандемията от COVID-19, като се работи при съблюдаване на противоепидемични ограничения. Наред с това се поставят съществени старания за запазване на културното завещание като с огромни археологически акции не се позволява унищожаването на археологически полезности при строителството на газопровода. През актуалната и през миналата година са проучени общо 87 обекта по трасето на Балкански поток, като най-важните резултати са от разкопките при с. Владиня и гр. Летница. Очаква се на огромна галерия в Националния археологически институт с музей на Българска академия на науките да бъдат показани най-интересните находки от изследванията по Балкански поток. Общият размер на направените разноски за археологически изследвания възлизат на над 18 млн. лева

Както газопроводът, по този начин и оборудванията към него, след въвеждането им в употреба ще бъдат част от газопреносната система на Република България. Реализацията на плана е от значително значение за одобряването на страната ни като водещ търговски разпределителен център в района и Европейския съюз като цяло.

Изграждането на „ Балкански поток " цели повишение сигурността на доставки на природен газ от разнообразни източници, усилване на конкуренцията и прозрачността на пазара с природен газ, което от своя страна да окаже положителен резултат върху потребителите на природен газ. Като основен план за пазарната интеграция, Балкански поток ще способства за гарантиране на доставките на природен газ за страната и за района, като в същото време ще способства за основаването действителни условия за диверсификация на източниците и маршрутите и опция за транспорт на спомагателни количества природен газ за и през България.

Само преди 5 месеца, с цел да се запознае с напредъка по построяването на разширението на газопреносната инфраструктура от турско-българската до българо-сръбската граница на посещаване у нас по покана на министър-председателя Бойко Борисов бе сръбският президент Александър Вучич. Двамата водачи огледаха с хеликоптер разширението на българския газопровод в региона на Летница, след което посетиха Велико Търново.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР