Гаврата на Тома Белев: “Най-евтино са пътували евреите в конските

...
Гаврата на Тома Белев: “Най-евтино са пътували евреите в конските
Коментари Харесай

Настояват за спиране на финансовото подпомагане на Тома Белев от държавата


Гаврата на Тома Белев: “Най-евтино са пътували евреите в конските вагони – изцяло гратис.”

Представители на еврейската общественост в България остро осъдиха скандалния коментар на Тома Белев, съгласно който: “Най-евтино са пътували евреите в конските вагони – изцяло безплатно”. Искрено ядосани, те се сплотиха към позицията, че скандалното изявление на претендента за столичен общински консултант от “Демократична България” е неуместно и неуместно.
Коментарът на Белев, с изключение на насмешка с Холокоста, гази и редица интернационалните и български документи, признати от Организация на обединените нации, Съвета на Европейския съюз и Народното събрание. Пред “Труд” представители на еврейската общественост в България бяха безапелационни, че език на омразата, какъвто Белев е употребявал в изявлението си, е неприемлив.
Днес в редакцията на вестника се получи копие от писмо на Федерацията на ционистите в България, в което ръководителя на организацията Яков Джераси прикани премиера Бойко Борисов да освободи Тома Белев от длъжността му на член в консултативния съвет по гражданското общество към Министерския съвет.

“Труд” потърси и други водачи на еврейски организации у нас за позиция по отношение на скандалното изявление на Белев

София Коен, ръководител на централния израилтянски нравствен съвет:

Подобно изявление не би се толерирало на никое място. Изказването е извънредно непремерено, даже Белев да не споделя, че не е желал да прозвучи като насмешка. Ние не можем да приемем това, тъй като той приказва за депортацията на евреите в лагерите на гибелта не в исторически подтекст, а като духовитост. Това е неприемливо, когато става въпрос за Холокост. Подобно изявление не би се толерирало, в която и да е страна. В случая той би следвало да бъде доста деликатен за това, което приказва, тъй като носи отговорност, като съставлява в тази ситуация партия. Избрахме да приемем извинението, с цел да закрием въпроса, тъй като не искахме в допълнение да раздуваме скандал. От друга страна, не можем да замълчим, когато такива неща се случват. Факт е, че той не се извини незабавно.
Отначало той не признаваше, че е позволил неточност, което е показателно, че не осъзнаваше грешката. Белев даже упрекна, че реакцията ни е политическа акция против него. Ние не можем да приемем такива обвинявания, тъй като са нелепи.

Доц. Александър Оскар, ръководител на Организацията на евреите в България “Шалом”:

Нелепо е политик в предизборна акция да насочва такова изявление. Излиза даже, че съжалява, че се е извинил. Това разочарова цялата еврейска общественост, всички сме потресени от наглостта. В петък от “Шалом” потърсихме Белев, като го помолихме да отдръпна коментара си. Той освен не го направи, само че и пусна обособен пост, с който явно имаше за цел да притегли вниманието на гласоподавателите си. В него той иронизира нашето недоволство. В събота той написа скалъпено опрощение, след което ние не искахме да навлизаме в политизиране на тематиката. Търсейки политически дивиденти, Белев е заел негови симпатизанти да спекулират, че общността, която се възмущава, обслужвала политически ползи за да го дискредитират.
Езикът на омразата е изцяло неприемлив. Изказване в този дух е безусловно неоправдателно. Очевидно Белев търси политически дивиденти, употребявайки подигравка в предизборната си акция, което е гротеска.

Виктор Меламед, шеф на “Американския еврейски комитет” в България:

Едва ли ще кажа нещо друго от това, което всички естествени хора считат, а точно, че това е безусловно непремерено и бясно изявление. Не мога да схвана даже възприятието за комизъм, което Тома Белев се е опитал да вложи в думите си. Има неща, с които човек просто не може да се майтапи и това е едно от тях. Холокоста е нещо, което човек даже не би трябвало да загатва, още повече по този метод, по който Тома Белев го е направил. Аз персонално не го познавам – чувал съм и хубави, и неприятни неща за него, само че откровено скърбя, че е позволил сходно изявление.
Най-лошото обаче е, че той не откри сили да се извини почтено. Извинението, което Белев е разгласил във фейсбук профила си, не е откровено. Хората несъмнено не харесват сходен вид държание. Вероятно той има някаква тежест, с цел да заема постовете, на които е сега. От тук нататък други хора би трябвало да преценят дали той би трябвало да остане на тях и дали неговото мнение отсега нататък би трябвало да тежи.

Яков Джераси, ръководител на Федерацията на ционистите в България:

Уважаеми господин Премиер, пиша Ви тези редове по отношение на последните обществени мнения на господин Тома Белев по отношение на връзката сред депортирането на евреи по време на ВСВ и актуалните транспортни практики в гр. София. Въздържайки се от потреблението на недодялан език, се обръщам към Вас с молбата да освободите господин Тома Белев от
длъжността му на член в консултативния съвет по гражданското общество, причислен към Министерския съвет.След години пропагандиране на концепцията, че България е извор на приемливост и освен към евреите, само че и към другите народи и нации Белев не заслужава какъвто и да е формален пост или публично асоцииране, и институция.
Световната ционистка организация е извънредно възмутена от думите, изказани от господин Белев и поучава Правителството на България изрично да се дистанцира от хора с сходни антисемитски настроения и настройки./Труд
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР