Гърция ще се превърне в център за съхранение и пренос

...
Гърция ще се превърне в център за съхранение и пренос
Коментари Харесай

Румънският премиер: Междусистемната газова връзка Гърция-България е изключително важна за преносната мрежа на Европа

Гърция ще се трансформира в център за предпазване и транспорт на природен газ, който ще покрива освен националните потребности, само че и тези на страните от района, съобщи през днешния ден гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис  Кириакос Мицотакис Кириакос Мицотакис – гръцки икономист и политик. Мицотикис е роден  в Атина на 4 март 1968 година на взаимна конференция с румънския си сътрудник Николае Чука, съобщи организация Аджерпрес. Румънският министър-председател е на работно посещаване през днешния ден в Гърция във връзка стартирането в употреба на междусистемната газова връзка Гърция-България.

" Договорихме се да актуализираме съдействието си в енергийния бранш. Гърция ще се трансформира в център за предпазване и транспорт на природен газ, който ще покрива освен националните потребности, само че и потребностите на района и, несъмнено, на Румъния “, сподели на конференцията Мицотакис. 

По думите му става дума освен за съглашение за комерсиално съдействие, а и за доказателство за взаимност и отговорност.

„ Утре ще открием газопровода до Александруполис и това ще бъде значима стъпка напред в нашите структури и инфраструктури, които са толкоз значими за реализиране на самостоятелност от природния газ, приближаващ от Русия ", сподели Мицотакис и уточни, че Москва употребява природния газ като геостратегически " инструмент “.

Румънският министър председател Николае Чука съобщи от своя страна, че междусистемната газова връзка Гърция-България е извънредно значима за преносната мрежа към Европа.

" Това е доста значим интерконектор за цялата газопреносна мрежа в Европа. По принцип този интерконектор ще свърже мрежата, която минава през Анадола и Адриатика, и ще се свърже с газопровода BRUA, като по този метод ще придаде резистентност на отвесния кулоар и ще обезпечи доставките на газ за България и Румъния “, сподели Николае Чука. 

Той добави, че по този начин могат да бъдат обезпечени и доставки на газ за източните сътрудници Украйна и Република Молдова, както и за другите страни, които са включени в разпределителната скица на тази газова мрежа.

Николае Чука заяви, че министрите на енергетиката на Румъния и Гърция ще подпишат меморандум за взаимни средносрочни и дълготрайни планове, добавя Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР