Гърция ще препоръча определянето на 2033 г. като краен срок

...
Гърция ще препоръча определянето на 2033 г. като краен срок
Коментари Харесай

Гърция ще предложи 2033 година като краен срок за приемане на Западните Балкани в ЕС

Гърция ще предложи определянето на 2033 година като краен период за довеждане докрай на процеса на присъединение на страните от Западните Балкани. Това ще стане на Европейския съвет, който се организира през днешния ден, сподели министър председателят Кириакос Мицотакис при идването си за срещата в Брюксел.

" Гърция стои на страната на Западните Балкани, като най-голямата стопанска система в района, като страна, която е пожънала изгодите от присъединението към европейското семейство. Тя ще поддържа Западните Балкани в устрема им да станат членове на Европейския съюз ", сподели той пред публицисти.

" Знаем, че за тези страни процесът е сложен... Моето мнение обаче е, че е доста значимо да се предложи съответен период, с цел да може този развой да бъде приключен. Моето предложение към Европейския съвет е този значим период да бъде през 2033 година, тридесет години след срещата на върха в Солун, тъй че Западните Балкани и техните жители да знаят, че в края на този дълъг развой те в действителност могат да чакат с неспокойствие да станат членове на европейското семейство. "

, че Европейският съюз би трябвало да предложи интеграцията на всичките шест народи от Западните Балкани в Европейски Съюз до 2033 г . - нещо, което той назова " смела, само че нужна стъпка ", предава Ройтерс.

Нахлуването на Русия в Украйна придаде ново чувство за необходимост на нуждата от обвързване на Черна гора, Сърбия, Албания, Северна Македония, Босна и Херцеговина и Косово към 27-членния Европейски Съюз, частично за противопоставяне на възходящото съветско и китайско въздействие в района. Обвързването може да включва пълноправно участие или различна общественост.
 Албания: Ветото на България за РСМ е срам, а Европейски Съюз е неразбория
Албания: Ветото на България за РСМ е срам, а Европейски Съюз е неразбория

Германия желае реалистична опция за страните от Западните Балкани за участие в ЕС
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР