Гърция преговаря за връщането в страната на от 161 висококачествени

...
Гърция преговаря за връщането в страната на от 161 висококачествени
Коментари Харесай

Гърция преговаря със САЩ за връщането на 161 артефакти от частна колекция

Гърция договаря за връщането в страната на от 161 висококачествени древногръцки артефакта, датиращи отпреди повече от 4000 години, които са част от сбирката на американски милиардер. Това написа Kathimerini, базирайки се на държавният представител Янис Ойконому, който разгласи, че Народното събрание ще гласоподава особено решение за одобрение на съглашението сред Метрополитън, водещ гръцки музей и Културен институт, основан в Делауеър. С този акт на процедура ще бъде приета собствеността на страната върху предметите от Цикладите от ранната бронзова ера – известна със своите елегантно нереални, само че енигматични мраморни фигурки, дарени на Института в Делауеър от частен колекционер. След като бъдат върнати в родината си те ще бъдат изложени в Музея на цикладското изкуство в Атина, а след това и в музея Метрополитън.

Според Associated Press архаичните предмети са част от сбирката на Леонард. Н. Стърн, 84-годишят човеколюбец и търговец на артикули за домашни любимци и недвижими парцели. „ Много от тях са извънредно редки и даже неповторими образци за изкуството и занаятчийството на цикладската цивилизация от 3-то хилядолетие прочие н. е. и оферират нови данни за научните знания за интервала “, акцентира Ойконому след съвещанието на кабинета, когато договорката бе разисквана.

Правителственият представител не даде детайлности за това по какъв начин историческите предмети са добити и изнесени от Гърция. Археолози разясняват, че антиките с непостоянен генезис лишават научната общественост от всякаква информация за тяхната функционалност и културно значение, която законните разкопки биха дали.

Ойконому посочи, че съглашението, което следва да бъде утвърдено идната седмица, заобикаля всевъзможен юридически спор или заплащане от гръцкото държавно управление. „ Това основава казус, процедура и средство, което да предизвиква и други колекционери на гръцки антики да подхващат сходни ходове... без правосъдно гонене “, разяснява представителят на кабинета.

Цикладската цивилизация процъфтява през ранната бронзова ера на едноименната островна група в Егейско море почти сред 3000-2000 година пр.н.е. Емблематичните бели мраморни фигури  вдъхновяват художници като Пабло Пикасо и Константин Бранкузи. Тяхната голяма известност измежду частни колекционери и музеи по света докара до серия от противозаконни разкопки из Цикладите през предишния век.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР