Гърция предприе тази сутрин първата значима официална стъпка в отговор

...
Гърция предприе тази сутрин първата значима официална стъпка в отговор
Коментари Харесай

Либийско-турска сделка вбеси Гърция и притесни Източното Средиземноморие

Гърция предприе тази заран първата значима публична стъпка в отговор на съглашение, очертаващо морската граница сред Турция и Либия.

Посланикът на Триполи в Атина Мохамед Юнис Менфи бе изпъден поради договорката, която съгласно гръцките управляващи директно визира ползите им, а и (по думите на гръцкия външен министър) съставлява " крещящо нарушаване на интернационалното право ". В сряда той получи предизвестие, че ще бъде разгласен за личност нон грата, в случай че не успее да обясни договорката. Турция разяснява стъпката - външният министър Мевлют Чавушоглу я назова " скандална " и " незряло държание в изискванията на народна власт ".

Премиерът Кириакос Мицотакис в това време съобщи пред Народното събрание, че документът е " правно недействителен ". " Не единствено е географски и исторически недействителен - изтривайки от картата гръцки острови - а и тъй като докара Турция до невиждана дипломатическа изолираност. Това е просто парче хартия, което никой не признава. "

Защо казусът разпали пристрастеностите в Източното Средиземноморие и за следващ път изостри напрежението, в това число сред двете членки на НАТО Гърция и Турция? В основата е остаряла болежка на Анкара - търсенето на нефт и газ.

" Пренебрегва очевидното "

Признатото от Организация на обединените нации (и мощно подкрепяно от Турция) Правителство на националното единодушие в Триполи и Анкара изненадаха всички със съглашение, очертаващо морската граница и извънредните стопански зони на двете страни. Заедно с това бе признато разширение на съдействието в защитата и сигурността. Районът обаче минава през зона, където за пълномощия претендират Гърция и Кипър и където има проекти за създаване на газопровод, свързващ залежи в Източното Средиземноморие с европейските пазари.

Турски медии писаха още през лятото, че задачата на Анкара е да осуети опитите на Гърция и Кипър да лимитират икономическата зона на Турция до залива на Анталия. Експерти в страната предизвестяват, че Анкара е изключена от самодейностите на Гърция, Кипър, Израел и Египет за изследване и рандеман на изкопаеми горива в Източното Средиземноморие.
Interesting map by Turkish journalist @Ozkok_A that depicts the new maritime agreement between #Turkey and #Libya`s UN-recognised #GNA government.

This agreement is being viewed nervously in Egypt, Greece and Cyprus, which seek to contain Turkey`s Mediterranean influence. pic.twitter.com/hJpo1qhZSv
— Samuel Ramani (@SamRamani2) November 30, 2019

Медии в страната означават, че особената турска география - западно от страната са голям брой гръцки острови, а южно от нея е Кипър - значи, че Турция за пръв път има опция да контракти изключителната си икономическа зона дружно с друга страна (изключение е приетата единствено от нея Севернокипърска турска република).

Гърция назова съглашението неуместно, защото обрисуваните граници (по думите на външния министър Никос Дендяс) " подценяват нещо набиващо се на очи, а то е, че сред двете страни е се намира... Крит ". Така документът се добави в лист на проблеми сред двете страни - от Кипър до морски граници и права за рандеман на запаси в Средиземно море. Мицотакис съобщи през вчерашния ден, че на срещата на върха на НАТО в Лондон е повдигнал тематиката в диалог с турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Позицията на Турция е недвусмислена. След като Ердоган подписа дружно с либийския министър председател Файез ас Сарадж предходната седмица, външният министър Чавушоглу сподели, че документът " допуска отбрана на правата на Турция, произлизащи от интернационалното право ". Освен това сходни съглашения могат да се подпишат и с други страни - Анкара желае " обективна делба " на ресурсите в Средиземно море, в това число в акваторията на Кипър.

Последствията

Според " Ройтерс " документът може да направи още по-сложни за Анкара разногласията за изследване на Средиземноморието за енергийни запаси. След като Турция стартира тази година сондажи в икономическата зона на Република Кипър и провокира реакция от Европейски Съюз, Анкара позволява опцията да изпрати със същата цел в зоната, която съглашението с Либия очерта като нейна. Турските управляващи споделят, че това може да стане още щом бъде утвърдено и от двете страни.

Освен това освен Гърция се разтревожи от документа. На него реагираха яростно и Египет (Кайро го назова " противозаконен " и задълбочаващ раздялите в Либия), и Кипър. Солидарност с Гърция изрази и Израел, сътрудник на Египет, Кипър и Гърция в създаването на находищата в Източното Средиземноморие.

 Либийско-турска договорка вбеси Гърция и тормози Източното Средиземноморие
© Twitter @MFATurkey

Тези страни, дружно с Йордания, Палестинската автономност и Италия, сътвориха тази година Газовия конгрес на Източното Средиземноморие, от който Турция остана изключена. Според откривателя Харис Цимитрас съглашението е съществено затруднение за Европейски Съюз, защото демонстрира, че Турция към този момент не работи сама в еергийната си политика в Средиземноморието, откакто най-малко едно либийско държавно управление " желае да вземе страна ". " Това е реакция на съюза сред Кипър, Гърция и Египет... (и) придава ново измерение на играта на власт в Източното Средиземноморие. "

Европейската работа за външно деяние съобщи в сряда, че Европейски Съюз показва " цялостна взаимност с Гърция и Кипър във връзка с скорошните дейности на Турция в Източното Средиземноморие, в това число в Егейско море. " В изказването се прибавя, че " Турция би трябвало да почита суверенитета и суверенните права на всички страни членки на Европейски Съюз. "


© Associated Press

" Не е допустимо да се реализират планове в района, като изключва страна с дълги морски граници в Източното Средиземноморие, " съобщи Ердоган дни след срещата, на церемонията за разкриване на газопровода ТАНАП. " Няма пъкъл изтеглим (корабите си) и те ще продължат да работят там.

Гръцки медии пишат, че Атина е изпратила военноморски сили югоизточно от Крит и че появяването на сондажен транспортен съд на Турция би довела до ответни дейности. " Подготвени сме за всички сюжети на всички равнища, " съобщи пред " Скай нюз " гръцкият министър на защитата Никос Панайотопулос, без да навлиза в детайлности.

Заради изследване за изкопаеми горива Гърция и Турция едвам не стигнаха до въоръжен спор в Егейско море през 1987 година Сега, след съглашението, Анкара твърди, че има правна база да изследва за запаси в контрактуваната си икономическа зона.

Според професора по интернационално обществено право Ангелос Сиригос договорката " построява стена, която отделя Гърция от разпростиране в Източното Средиземноморие ". Проблем за Атина в същото време е, че самата тя не е делимитирала извънредната си икономическа зона и не е обрисувала до каква степен се простират ползите ѝ.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР