Гърция, Полша и Дания обявиха ново облекчаване на мерките срещу коронавируса,

Гърция, Полша и Дания обявиха ново облекчаване на мерките срещу коронавируса, ...

Гърция, Полша и Дания с нови облекчения на covid-мерките за лятото


Гърция, Полша и Дания обявиха ново облекчаване на мерките срещу коронавируса, предават световните агенции. 

До края на месеца се запазва вечерният час в Гърция, но той ще бъде с по-малка продължителност - от 1:30 ч. през нощта до 5 ч. сутринта. Удължава се работното време на заведенията до началото на вечерния час. Тази мярка ще отпадне от 1 юли, каза зам.-министърът по защита на гражданите Никос Хардалиас.

В театри и на концерти на открито ще се допускат зрители до 75% от капацитета на залите. Част от заведенията на закрито също отварят, но при условие, че имат два изхода и се спазва дистанция между клиентите. Отново ще бъде позволена музиката в заведенията. Увеличава се броят на допустимите гости за сватбени тържества, но само в заведения на открито, предава БНР. 

Съветът от специалисти предлага на премиера да се въведат поощрения за ваксинираните, които да стимулират имунизацията предимно сред младите хора. Нощните заведения от есента да приемат клиенти само ваксинирани със сертификат. На всички стадиони зрителите да представят имунизационен паспорт. 

Полша също обяви, че за летния сезон ще смекчи covid-мерките, предава ДПА. От 26 юни хотелите ще могат да приемат гости до запълване на 75% от капацитета си, като децата не се броят. Досега прагът беше 50%. 

За в бъдеще на 75% ще могат да бъдат запълнени и местата в ресторантите. За концерти и спортни събития максимално разрешената посещаемост е 50%. 

Дания обяви вчера последните етапи от плана си за отмяна на ограниченията заради новия коронавирус, предаде Франс прес.
Задължителното носене на маски отпада почти напълно, на европейското първенство по футбол ще се допуска повече публика, а работното време на баровете и ресторантите се удължава до полунощ. Планът предвижда от 1 октомври окончателно да отпаднат ограниченията и здравните пропуски "коронапас", необходими сега за извършване на определени дейности. 

От 11 юни баровете и ресторантите ще затварят в полунощ, а не в 23 ч., както е сега. От 14 юни, с изключение на обществения транспорт, в някои случаи маските вече няма да бъдат задължителни. Задължението за носенето им трябва да отпадне изцяло от 1 септември. 

Нощните клубове ще могат да отворят отново на 1 септември, но посетителите ще трябва да представят "коронапас" до 1 октомври. От тази дата здравният пропуск, който удостоверява отрицателен тест или придобит имунитет, ще отпадне. След 1 август той вече няма да се изисква в музеите, киносалоните и театрите, а в баровете и ресторантите - от 1 септември. 

Увеличава се и разрешеният брой публика на масови прояви - до 10 000 души на състезания и изложби. Разпоредбите предвиждат също разрешение за до 25 000 зрители на четирите мача от Евро-2020, които ще се играят в Копенхаген, при максимум 16 000 досега. 

Източник: manager.bg