Гърция подкрепя по принцип предложението на Европейската комисия за реформирана

...
Гърция подкрепя по принцип предложението на Европейската комисия за реформирана
Коментари Харесай

Гръцкият премиер: Страната ни може да възвърне инвестиционния си рейтинг през 2023 г., ако гласоподавателите ни повярват

Гърция поддържа по принцип предлагането на Европейската комисия за реформирана рамка за икономическо ръководство на Европейския съюз, това сподели гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис  Кириакос Мицотакис Кириакос Мицотакис – гръцки икономист и политик. Мицотикис е роден  в Атина на 4 март 1968 година на днешната конференция след срещата на европейските водачи в Брюксел, съобщи АНА-МПА, представена от Българска телеграфна агенция.

Отговаряйки на въпроси, Мицотакис означи, че това предложение признава опцията за по-голяма еластичност и рационално понижаване на обществения дълг и че множеството страни-членки наподобява възприемат тази позиция. Той също по този начин акцентира, че е „ нужен по-бърз прогрес " и сподели, че Гърция няма да одобри връщане към предходните, строги правила.

Според Мицотакис гръцкото държавно управление е посочило, че страната е способна да основава свои лични политики, които понижават дълга и не подкопават фискалната непоклатимост.

„ Сигурен съм, че можем да реализираме задачата за възобновяване на капиталовия рейтинг през 2023 година, при изискване че народът ни гласоподава доверие и се появи мощно и устойчиво държавно управление след изборите “, добави Мицотакис.

Той означи, че придобиването на капиталов рейтинг ще помогне за понижаване на цената на заемите за Гърция.

По отношение на цените на електрическата енергия гръцкият министър председател сподели, че държавното управление му е готово интензивно да поддържа семействата и бизнеса и че с рухването на цените ще понижават и потребностите от дотации. Той също по този начин означи, че Европа би трябвало да попълни запасите си от природен газ и да реформира пазара на електрическа енергия, защото никой не може да бъде сигурен какво ще се случи през идната година.

Мицотакис разказа Гърция като „ основен воин " на европейско равнище, като уточни, че цените са почнали да падат, когато е взето решение за налагане на таван на цените на природния газ. Той прикани за повече мрежи за експорт на сила към Централна Европа, в това число сила, която може да бъде трансферирана към Европа от Африка.

Попитан за срещата му с италианския министър председател Джорджа Мелони и за предоговарянето на контракта с „ Хеленик Трейн “ (Hellenic Train), гръцкият министър председател сподели, че е поканил Мелони в Атина преди изборите и тя е приела. Той сподели, че на срещата може да бъдат разисквани фискалните правила, миграцията и поддръжката на Италия за рестартирането на гръцките железници, като италианската компания влага в по-надеждни и по-безопасни влакове, а гръцката страна влага в мрежата.

Относно изборите и опцията за съдействие за образуване на съдружно държавно управление Мицотакис повтори, че страната „ има потребност от мощно и устойчиво държавно управление, с цел да направи огромния скок към бъдещето “ и че той ще продължи да се стреми към това. Той също по този начин изключи всяка опция за приватизация на водата, като отхвърли сходни изказвания като „ подправени вести ".

Мицотакис особено акцентира, че гръцките банки са „ безусловно постоянни и не са застрашени “ от последните разтърсвания на интернационалните пазари, защото необслужваните заеми в техните портфейли са намалели от 40 %, когато той пристигна на власт, до малко под 10 % сега.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР