Гърция очаква навлизане на вълна джихадисти в страната в резултат

...
Гърция очаква навлизане на вълна джихадисти в страната в резултат
Коментари Харесай

Гърция очаква вълна джихадисти от Сирия

Гърция чака нахлуване на вълна джихадисти в страната вследствие на турската атака в Североизточна Сирия. Тя доведе до бягството на джихадисти от " Ислямска страна " (ИД) от пандизите, охранявани от кюрдските Сирийски демократични сили и гръцките чиновници по сигурността са сложени в положение на нараснала подготвеност поради опасения, че терористи от организацията могат да обхванат в Европа, като навлязат в Гърция от Турция.

Експерти за битка с тероризма от Европол ще бъдат ситуирани в граничния район Еврос на 1 ноември, като част от затегнатите ограничения за сигурност за залавяне на джихадисти, фигуриращи в базите данни на Европейската полицейска работа. Полицейски източници са съобщили пред " Катимерини ", че чиновниците в Бюрото за чужденци са актуализирали и задействали по този начин наречените „ знаци за риск “, които се вземат поради при регистрацията на новопристигнали мигранти и бежанци, съобщи БГНЕС.

Анонимен полицейски чиновник е удостоверил че " има опасения от връщането в Европа на по този начин наречените задгранични бойци. " Той обаче добави, че управляващите в Съединени американски щати и Европа " разполагат с информация и наблюдават кои европейски джихадисти остават " арестувани или са избягали и могат да се опитат да се върнат вкъщи. “ През август специфичният делегат на Съединени американски щати за Сирия Джеймс Джефри разгласи, че 7000 бойци на ИД са арестувани в североизточна Сирия в пандизите, охранявани от кюрдските отряди. Приблизително 1000 от тях са европейски жители, пътували до Сирия в предходни години, с цел да вземат участие в „ свещената война “.

Сирийските кюрдски сили са почнали да напущат зоната на сигурност в Северна Сирия, само че нарушаванията на преустановяване на огъня не престават, съобщи в това време турският външен министър Мевлют Чавушоглу. В четвъртък Съединени американски щати и Турция се договориха за преустановяване на турската военна операция за 120 часа, за да се изтеглят кюрдските сили от 30-километровата буферна зона на турско-сирийската граница, която Анкара има намерение да управлява без значение. Американските сили също напуснаха региона и към този момент са в Ирак. Днес в Сочи президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган ще обсъдят обстановката в Сирия.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР