Гърция обяви фискални облекчения и икономическа помощ за хиляди фирми

...
Гърция обяви фискални облекчения и икономическа помощ за хиляди фирми
Коментари Харесай

Кога ли ще се доближим до Гърция

Гърция разгласи фискални облекчения и икономическа помощ за хиляди компании и чиновници, с цел да защищити стопанската система си от резултатите от националната обсада поради пандемията от ковид.

Прогнозите са гръцката стопанска система да се свие с 3 % през 2020 година. Ще напомним, че страната приключи третата си избавителна стратегия през 2018-а след десетгодишна дългова рецесия.

"Уважаваме големите жертви на гръцкия народ през последните години. Ние прилагаме политики, които да поддържат стопанската система жива ", съобщи финансовият министър Христос Стайкурас. Неговите упования са резултатът да е кратковременен.

Мерките за поддръжка включват еднократна помощ за 1,7 милиона души, или 81 % от работещите в частния бранш, чиито работни места краткотрайно са закрити, както и заплащане на обществените им осигуровки за 45 дни. Също по този начин се уголемява финансовата поддръжка за самонаетите лица и се стопира заплащането на Данък добавена стойност и на просрочени данъчни отговорности за 800 000 компании.

Общата сума, изразходвана за справяне с резултатите от ковид, доближи 6,8 милиарда евро, или 3,5 % от брутния вътрешен артикул.

Гърция наложи строги ограничавания на придвижването, подреди на бизнеса да спре работа и съвсем напълно затвори границите си, с цел да предотврати разпространяването на заболяването. Тя забрани визитите от страни отвън Европейски Съюз и спря полетите от Италия, Испания, Германия и Англия. Затворени са също по този начин хотелите, заведенията за хранене, питейните заведения и доста от магазините.

Гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис насочи апел към депутатите от ръководещата партия "Нова народна власт " и към министрите от кабинета си да внасят през идващите два месеца половината си заплата за битката с ковид.

Във Facebook Мицотакис написа: "Както държавното управление първо предприе смели ограничения против пандемията, по този начин и политическият свят на страната ни би трябвало да застане на първата линия на солидарността ".

В отговор президентът Катерина Сакеларопулу заяви, че е решила да внася половината си заплащане през идващите два месеца в основаната за задачата специфична сметка.

Примерът на Сакеларопулу незабавно бе последван от кмета на Атина Костас Бакоянис и гуверньора на гръцката централна банка Янис Стурнарас, който бе финансов министър на страната по време на предходно съдружно държавно управление отпред с "Нова народна власт ".

"Това е най-малкото, което мога да предложа ", съобщи Бакоянис посредством известие в обществените медии, като прикани за взаимност в битката с рецесията.

В още един аспект - държанието на православната черква в изискванията на зараза, Гърция се разграничава от България. "Тази година Великден ще е друг. Няма да е като предишните години. Светият синод (на Гръцката православна църква) е в контакт с държавното управление. Проучваме опцията службите да се проведат при затворени порти ", разгласи представителят на гръцкото държавно управление Стелиос Пецас.

С разпореждане на министерствата на образованието и вероизповеданията и на опазването на здравето възбраната за осъществяване на богослужения с наличието на вярващи в храмовете на другите изповедания бе продължена до 11 април. Постановлението планува обезпечаването на предаване на богослуженията посредством интернет, телевизия и радио.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР