Гърция няма да участва в проучвателни преговори с Турция, докато

...
Гърция няма да участва в проучвателни преговори с Турция, докато
Коментари Харесай

Гърция отказва преговори с Турция докато „Оруч Рейс“ проучва в Средиземноморнието

Гърция няма да взе участие в проучвателни договаряния с Турция, до момента в който нейният транспортен съд „ Oруч Рейс “ е в Източното Средиземноморие. Германия и Гърция разкритикуваха Турция за подкопаване на напъните за разговор сред съдружниците от НАТО, откакто изпратиха назад плавателния съд в противоречивия район.

С решението си да изпрати своя изследователски транспортен съд „ Оруч Реис ” в гръцкия континентален шелф, Анкара рискува да изпадне в дипломатическа изолираност. Гърция няма да води разговор с Турция, до момента в който морския съд се намира в наши води. Това съобщи министър председателят на страната Кириакос Мицотакис, който посрещна немския външен министър Хайко Маас в Атина.

Дипломатът изпрати обръщение за взаимност към Гърция и Кипър и съобщи, че дейностите на Турция нямат „ нищо общо “ с духа на съгласие и взаимно доверие.

" Всеки опит на турски проучвателен транспортен съд да стартира търсене на въглеводороди в противоречиви води към гръцкия остров Кастелоризо ще нанесе сериозен удар върху напъните за понижаване на напрежението и подобряването на връзките сред Европейския съюз и Турция. Това изцяло подкопава духа на това, за което сме се договорили, а точно да се опитаме да деескалираме този спор посредством дипломатически средства в атмосфера на надеждност и доверие ", безапелационен е външният министър на Германия Хайко Маас.

Маас заяви, че е отменил пътуването си до Анкара, с цел да показва солидарността и поддръжката, която Гърция има от всички. Последната рецесия с Турция ще бъде разисквана на идната среща на върха на Европейски Съюз, добави той

" Мисля, че никой не може да бъде удовлетворен от последните събития. Очаквам въпросът да бъде разискван още веднъж на идващия Европейски съвет, тъй че да създадем равносметка на последните събития ", сподели Кириакос Мицотакис, министър председател на Гърция.

Държавният департамент на Съединени американски щати също разкритикува Турция, като назова обстановката „ изчислена провокация “. „ Едностранното известие на Турция покачва напрежението в района и съзнателно усложнява възобновяването на основните диалози сред нашите съдружници в НАТО Гърция и Турция “, се споделя в изказване.

В понеделник турският транспортен съд Oruc Reis отплава от Анкара, с цел да извърши сеизмични изследвания в Източното Средиземноморие, което накара Гърция да насочва ново яростно искане за наказания от страна на Евросъюза във връзка с Анкара. За първи път плавателния съд навлезе в гръцки териториалниводи на 10 август южно от остров Кастелоризо.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР