Гърция навлиза в нов етап от разхлабване на мерките срещу

...
Гърция навлиза в нов етап от разхлабване на мерките срещу
Коментари Харесай

Гърция пуска услугите с правила, уточнени „до милиметър“

Гърция навлиза в нов стадий от разхлабване на ограниченията против коронавирусната болест. От през днешния ден заработват кафенета, питейните заведения и заведенията за публично хранене. Пак от през днешния ден се позволяват пътуванията до всички гръцки острови, още веднъж може да се употребяват яхтите, отварят обособени спортни уреди, по-специално районните басейни.

Заместник-министърът по гражданската отбрана Никос Хардалиас съобщи в неделя, че процесът на поетапно отваряне на стопанската система като цяло „ минава безпрепятствено “.

По принцип гърците могат да пътуват с фериботи до островите Крит и Евбея от 18 май. Хардалиас показа новите санитарни правила при пътуванията с фериботи, а също с кораби по интернационалните направления, да вземем за пример сред Гърция и Италия. Пътниците ще би трябвало да съблюдават дистанцията от 1,5 м при качване, слизане и във всички пространства на плавателния съд. Всяка каюта може да се употребява единствено от един човек,с изключение на фамилиите, само че родственици по първа линия, които могат да бъдат до четири души. В каютата се позволяват инвалиди с съпътстващите ги лица. Максималният брой транспортирани пасажери би трябвало да бъде 50% от общия брой места, посочени в документа за сигурност на плавателния съд, или 55%, в случай че на плавателния съд има каюти.

Преди качването се мери температурата на пасажерите, които ще попълнят и анкета за здравословното си положение. Отговорността за това ще носят корабните компании. Пътниците и членовете на екипажа би трябвало да носят маски. По местата в закритите пространства на фериботите пасажерите би трябвало да седят по специфична скица (едно заето място, а прилежащите паралелно – празни).

Денонощно работещите хотели и къмпинги ще отворят порти на 1 юни, а сезонните хотели на 15 юни.

Строги санитарни ограничения са планувани и за кафенетата, заведенията за хранене и питейните заведения. В заведенията за публично хранене ще има единствено по един клиент на 2 квадратни метра обща повърхност. Минималното разстояние сред масите според от разположението на столовете би трябвало да бъде от 70 см до 1,70 метра.

На първия стадий е позволено да има маси единствено на улицата. Максималният брой на маса е 6 души. Няма обаче никакви ограничавания за броя на хората при фамилии с малолетни деца.

Националният авиопревозвач Aegean Airlines към този момент усили от 18 май вътрешните полети от Атина до град Ираклион (остров Крит), Ханя (Крит), Сорун, Александруполис, а от 25 май ще усили и броя на полетите до островите Родос, Керкира (Корфу), Лесбос, Хиос, Самос и други Полетите ще се усилят още повече от 1 и 15 юни, когато в Гърция би трябвало да отворят и хотелите. Авиокомпанията разгласи също, че до края на май ще възобнови полетите от Атина до Мюнхен, Цюрих, Франкфурт на Майн и Женева. Ще се усилят и полетите до Брюксел – единствена дестинация, по която не са спрели да летят самолети на компанията.

Планът за поетапното отпадане на рестриктивните мерки в Гърция бяха оповестени на 28 април от премиера Кириакос Мицотакис. Ситуацията в Гърция с ковид е относително удобна. Броят на инфектираните е 2878 души, множеството от които са оздравели. Починалите са 171 души.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР