Гърция крачи уверено към амбициозната цел да се утвърди като

...
Гърция крачи уверено към амбициозната цел да се утвърди като
Коментари Харесай

Google следва Microsoft в Гърция със свой център за данни

Гърция крачи решително към амбициозната цел да се утвърди като районен център за транспорт на данни, а държавното управление на Кириакос Мицотакис не стопира да работи самодейно по привличането на огромни вложители. След като преди две години американският колос Microsoft разгласи, че ще вложи огромна сума в построяването на няколко дейта центъра, в този момент това се чака да направи и съперникът му Гугъл.

Подразделението Гугъл Cloud на Alphabet Inc ще разгласи огромна инвестиция в собствен център за данни в Гърция, пишат локалните медии. Гръцкото издание Ekathimerini показва, че новината ще бъде публично обявена в четвъртък от президента на Гугъл Cloud International Андер Фокс-Мартин и генералния управител на Гугъл за Югоизточна Европа Пеги Антонаку в наличието на министър-председателя Кириакос Мицотакис. Все още не се знае какъв ще е размерът на финансирането.

Видно е обаче по-същественото – Гърция следва прецизно проектите си и напъните ѝ дават резултат. Че нещо вълнуващо се случва със бранша в прилежащата ни страна, се вижда от много време. Днес е още по-ясно, че страната, която преди години не изглеждаше като огромен фактор в районния ICT бизнес, лека-полека стартира да играе все по-водеща роля в него – в това число при дейта центровете и преноса на данни. 
Подводни кабели за (без)облачно бъдеще
Неотдавна страната направи стратегически ход, като подписа основно съглашение за 850 млн. евро със Саудитска Арабия за построяването на най-съвременна подводна и наземна EMC кабелна система за предаване на данни (East to Med data Corridor). Тя ще премине през Саудитска Арабия и Средиземно море, с цел да свърже Азия с Европа, осигурявайки друг маршрут от съществуващите все още и позволявайки по-бърз трансфер на данни. Очаква се планът да стартира към края на 2022 година и да бъде приключен в границите на две години.

В ход е построяването на подводния оптичен кабел в Йонийско море от испанската Islalink. Той ще минава от Превеза до Кротоне в Калабрия, свързвайки Милано и Рим с Атина и Солун. Йонийският кабел се чака да бъде пуснат в употреба идната зима, като с него също не се изчерпват инфраструктурните дейта планове на Гърция, която работи интензивно и по наземни системи.

Инвестициите в подводни и наземни нишки са капиталоемки и имат дребен марж за облага. Но държавното управление на Гърция знае, че непрестанно възходящото търсене на данни и плодородната инфраструктурна почва в страната ще продължат да притеглят нови играчи на този пазар.

Пример за извънредно самодейната политика на гръцката организация по вложения Enterprise Greece е и целенасоченото подкрепяне на построяването на водни и вятърни мощности покрай градовете, където Microsoft строи своите центровете си за данни (Коропи и Спата).
Промяна в проектите на гигантите 
Новината за Гугъл идва в любопитен миг, когато една от известните европейски местоположения за дейта центрове – Ирландия, губи огромни и от дълго време контрактувани вложения поради енергийната рецесия. Недостигът на електрическа енергия и опасността от спирания на тока принудиха мрежовия оператор в страната да откаже нужните утвърждения за нови включвания в електрическата мрежа.

Това накара редица компании да преустановят проектите си за създаване на центрове за данни, макар че към този момент имаха разрешителни за градеж. Сред тях са и колосите в сферата Amazon и Microsoft, дружно с други водещи играчи като Digital Realty, Dataplex и Equinix. Неприятната обстановка за тях може да се трансформира в плодороден късмет за други страни да привлекат апетитните вложения.  
Къде е България и къде е Гърция?
През годините България се бе утвърдила като привлекателна дестинация за дейта центрове на Балканите. Към момента, съгласно Cloudscene, тя разполага с 24 на брой и към момента има повече от Гърция (12), както и от Хърватия (8), Унгария (13) и Сърбия (8). С два повече е единствено Румъния. 

Сред огромните играчи у нас могат да се откроят да вземем за пример имената на американската Equinix и българската Neterra, дружно с още дузина други. В опит да показа съществуващите преимущества на страната като атрактивно място за  цифрови инвестиции Кирил Петков се среща най-малко два пъти с представители на Amazon и Гугъл – и като длъжностен стопански министър, и към този момент като постоянен министър председател. Именно на мениджъри от Amazon Web Services (облачното поделение на компанията на Джеф Безос) той бе показал вероятността за създаване на районен дейта център. 

Като цяло обаче българската политика за привличане на играчи в бизнеса с дейта центрова наподобява по-скоро пасивна и не толкоз целенасочена и изпипана като тази на прилежащата страна. В резултат на това явно стартира да изостава в една конкуренция, в която по-рано имаше преимущество. По всичко проличава, че Гърция ще продължи да стяга примката на конкуренцията в своя изгода. 

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР