Гърция и Турция започват преговори днес в опит да предотвратят

...
Гърция и Турция започват преговори днес в опит да предотвратят
Коментари Харесай

Гърция и Турция преговарят за предотвратяване на война

Гърция и Турция стартират договаряния през днешния ден в опит да предотвратят боен спор в Егейско море и Източното Средиземноморие след петгодишно спиране, белязано от обтегнати връзки и дрънчене на оръжия , оповестява сътрудник на " Гардиън " в Атина.

Организираните диалози на високо ниво са приветствани от интернационалната общественост с огромно облекчение след дълго напрежение, което тласна историческите противници до ръба на война поради спор за енергийни запаси в района.
 Гърция и Турция възобновяват замразените договаряния от 2016 година
Гърция и Турция възобновяват замразените договаряния от 2016 година

61-ият кръг проучвателни диалози ще се организира в Истанбул

Преди висши дипломати да отлетят за Истанбул министър председателят на Гърция Кириакос Мицотакис изрази вяра да реализиран съглашение за разрешаване на най-големите разлики сред двата съседа: установяване на противоречивите морски граници.

" Ние ще гледаме с оптимизъм...но с нулева доверчивост ", сподели той пред Народното събрание, откакто депутатите гласоподаваха за разширение на западните териториални води на Гърция от 6 на 12 морски благи през предходната седмица след реализиране на съглашение с Италия.

Залогът е огромен. Разговорите са проведени на фона на нарасналото се взаимно съмнение, нападателна реторика и въоръжена конкуренция, която принуди Гърция да предприеме огромна стратегия за модернизиране на военните си качества.
 Борисов: Готови сме да окажем помощ на Гърция и Турция
Борисов: Готови сме да окажем помощ на Гърция и Турция

Радев сервира съболезнования на президентите на двете страни

Докато двете страни водят договаряния, министърът на защитата на Гърция ще се срещне с френския си сътрудник в Атина, с цел да подпишат съглашение за 2,5 милиарда евро за закупуване на 19 изтребителя " Рафал " от Париж като част от модернизирането на въоръжените сили.

Професор Костас Ифантис, политолог от Университет Пантеон в Атина, който специализира в турските каузи, разяснява, че доста зависи от тези диалози.

Ако не бъде реализиран пробив, означи той, двете страни ще се върнат към положението на игра, при което има огромна възможност от конфликт, само че освен поради неналичието на доверие, само че и поради разполагането на военна техника в дребен географски регион.
 НАТО сътвори боен механизъм за разрешаване на спора сред Гърция и Турция
НАТО сътвори боен механизъм за разрешаване на спора сред Гърция и Турция

Столтенберг: Двете са скъпи съдружници в НАТО

Преговорите, описвани по-скоро като проучвателни, а не като публични, са 61-ите от 2002 година , на които гръцки и турски дипломати беседват при закрити врата.

Те са блокирани от март 2016 година Оттогава двустранните връзки се утежниха до равнище, че даже връзката сред външните министри на двете страни е прекратена.

За последно до сходна ескалация двете страни доближиха през 2016 година, когато Турция и Гърция бяха близо до спор поради ненаселен остров в Егейско море.

Европейски Съюз отговори със опасност за налагане на наказания, което накара Турция да прибере кораба за изследвания Oruc Reis от Източното Средиземноморие.
 Съединени американски щати с опит да помирят Гърция и Турция
Съединени американски щати с опит да помирят Гърция и Турция

Вашингтон " изрично " поддържа разговора сред Гърция и Турция

През последните седмици обаче се вижда смяна в държанието на Турция, която сподели, че желае разговор. Официални представители обявиха, че си е достижение организирането на договарянията . Но те в това време предизвестиха, че никой не знае какво ще последва.

В петък външният министър на Турция предизвести, че ще избухне война, в случай че Гърция разшири териториалните си води в Егейско море.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР