Гърция и нейните международни кредитори постигнаха първоначално споразумение за последните

...
Гърция и нейните международни кредитори постигнаха първоначално споразумение за последните
Коментари Харесай

Гърция е близо до излизане от международната спасителна финансова програма

Гърция и нейните интернационалните кредитори реализираха в началото съглашение за последните промени, които Атина би трябвало да одобри, подготвяйки по този метод пътя за привършване на прегледа по осъществяване на последната избавителната стратегия през миналия осемгодишен интервал, оповестява БНР, цитирайки "Уолстрийт джърнъл ".

Делегация от Европейската комисия, избавителният фонд на еврозоната на Европейската централна банка (Европейския стабилизационен механизъм) и Международния валутен фонд реализираха в събота техническо съглашение с гръцките публични лица. Очаква се тези ограничения да бъдат утвърдени в петък (25-и май) в Брюксел от Финансовите министри на еврозоната.

"Гръцките управляващи се стремят да приложат тези ограничения допустимо най-бързо преди формалната среща на Еврогрупата на 21-ви юни ", обявиха европейските институции, отговарящи за избавителна стратегия на Гърция. "За тази цел интензивният продан сред институциите и гръцките управляващи ще продължи през идващите седмици ".

Трябва да се има поради, че след осем години на стопански и политически разтърсвания и три избавителните финансови стратегии, Гърция най-накрая се намира близо до сполучливото излизане от тези стратегии.

През идващите няколко седмици Атина би трябвало бързо да предприеме редица промени в региона на енергетиката, пенсионните и трудовите въпроси и да покаже прогрес в програмата си за приватизация. Това ще проправи пътя за полемики по отношение на облекчение на държавния дълг и равнището и формата на мониторинг на страната след приключването на трета избавителна стратегия през август. Кредиторите на Гърция желаят да не престават да резервират непоколебим надзор върху бюджета на страната в продължение на няколко години и да попречат на Атина да се откаже от промените, целящи стабилизиране на към момента слабата стопанска система.

Гръцкият финансов министър Евклид Цакалотос съобщи, че съглашението по отношение на прегледа на избавителните ограничения значи, че може да се стартира полемика за това по какъв начин да се облекчи растящият дълг на страната, добавяйки, че повече изясненост може да има през актуалната седмица.

Три месеца преди края на програмата, гръцките кредитори към момента не са взели решение по какъв начин да облекчат дълга на страната, оценен на към 320 милиарда евро. Досега европейските кредитори отлагаха сходна полемика най-малко до края на актуалната избавителна стратегия. Те не са съгласни с МВФ по отношение на размера на избавителните фондове, които ще бъдат преструктурирани и по отношение на автоматизираното и абсолютно облекчение на дълга за което упорстват гръцките управляващи. Неуспехът да се реализира единодушие по въпроса за дълга би направило уязвимо цялостното завръщане на Гърция на интернационалните парични (дългови) пазари и би подкопало доверието във връзка с способността на Атина да излезе сполучливо от трета избавителна стратегия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР