Гърция и Македония сложиха край на дългогодишния спор за името

...
Гърция и Македония сложиха край на дългогодишния спор за името
Коментари Харесай

Р. Асенова: Косово и Сърбия още не са узрели за решаването на проблемите помежду си



Гърция и Македония сложиха завършек на дългогодишния спор за името на Македония. Това стана в края на предходната седмица с подписването на контракт от министър председателите на двете страни. От документа се чака да даде подтик на евроатлантическата интеграция на Скопие. Първите стъпки в тази посока бяха направени в сряда, когато по време на ратификацията на контракта в Народното събрание министър председателят Зоран Заев заяви, че точката на Македония за участието в НАТО към този момент е включена за разискване в дневния ред на идната през юли срещана върха на Алианса в Брюксел. Към белгийската столица са ориентирани за идната седмица и упованията за решението на Гърция дали дава единодушието си Скопие да стартира договаряния за участие в Европейски Съюз.

Много дълъг път, който е придружен от огромни разтърсвания, има да се извърви до влизане в действие на името Република Северна Македония, разяснява в „ Събота 150 “ балканистът и публицист от Българска телеграфна агенция Райна Асенова. Тя разяснява още:

„ Например в Македония – въпросът за референдума, който би трябвало да се състои тази есен – дали да бъде съвещателен или наложителен. На този стадий и ръководещи, и съпротива споделят, че той би трябвало да бъде наложителен, само че тук сметките също могат да излязат криви, тъй като ръководещите разчитат на това, че половината от македонските гласоподаватели на настроени да отговорят позитивно на въпрос, плюс албанците, които са сред 25 и 30 % от популацията. Тогава референдумът ще мине. Опозицията обаче има авариен вид и той е да не бъдат изпълнени 50 % присъединяване - с цел да бъде легален референдумът и той да бъде годен.  Гръцкото държавно управление е мощно застрашено от това, че съдружният сътрудник „ Независими гърци “, чийто водач, поддържа оцеляването на държавно управление, съобщи, че ще гласоподава срещу контракта. освен това – той даже изиска договорът да бъде гласуван в Народното събрание на Гърция с болшинство от 180 депутати, с квалифицирано болшинство, а не с нормално. Той заплаши държавното управление, че, в случай че това не стане, ще се отдръпна и държавно управление ще падне. Ясно е мнението на „ Нова народна власт “, ясно е, че съгласно социологическите изследвания „ Нова народна власт “ мощно изпреварва ръководещата СИРИЗА, т.е. гръцкото държавно управление е мощно застрашено да падне “.

Освен референдума, смяната на Конституцията е другият детайл, който би трябвало да постави точката на разногласието, само че този развой остава под въпрос. Асенова изясни:

„ Промени в конституцията в Македония се гласоподават с болшинство от 2/3. Без Вътрешна македонска революционна организация няма такова болшинство. Не виждам по какъв начин ще мине този документ там, а пък, в случай че не мине в македонския парламент, гръцкият няма да го ратифицира, т.е – нещата предстоят… “

За на следващия ден в Брюксел е планувана среща сред президентите на Сърбия и Косово. Темата на срещата е нормализирането на връзките. И двете страни се афишират за усилване на разговора, който обаче от март месец е в застой. И двете страни се нуждаят от още време, с цел да узреят. И двете страни са на доста крайни позиции, разяснява по тематиката Асенова.

„ Преди срещата в неделя косовските ръководители обявиха, че задачата им е да слагат въпроса за установяване на границата сред Сърбия и Черна гора, на което в Белград подскочиха и споделиха, че такава граница няма. Сърбия пък потегля с настояването и изрично счита, че единствено една делба на Косово, може да даде трайно решение на казуса и изиска Северно Косово и Манастирите, на което албанската страна отговоря, че делба на Косова няма да има. Това би довело до един верижен развой на Балканите, който няма да докара до нищо положително “.

Цялото изявление можете да чуете в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР