Гърция и Македония подписаха вчера историческо споразумение, което трябва да

...
Гърция и Македония подписаха вчера историческо споразумение, което трябва да
Коментари Харесай

ОБЗОР: Гърция и Македония вече пишат нова щастлива песен

Гърция и Македония подписаха през вчерашния ден историческо съглашение, което би трябвало да позволи десетилетния спор за името на някогашната югославска република, съобщи Би Би Си. На брега на Преспанското езеро бе парафиран документа, съгласно който Македония към този момент ще се назовава Северна Македония. Това стана пред погледите на министър председателите на двете страни, които дефинираха събитието като историческо, самоуверено и нужна стъпка за народите на двете страни. Не всички обаче са удовлетворени от постигнатата сделка и даже и през вчерашния ден имаше митинги. Националистите в двете страни настояват, че съглашението подкопава идентичността на двата народа.

Спорът за името на Македония, почнал след отделянето й от някогашна Югославия, спъваше пътя й към НАТО и Европейски Съюз. Постигнатото съглашение към момента би трябвало да бъде утвърдено от парламентите в двете страни, а в Македония ще бъде проведен и референдум.

Вчера обаче денят бе церемониален и изпълнен с наслада на гръцкия бряг на Преспанското езеро.

То се намира на границата сред Гърция, Македония и Албания. Документът беше парафиран в 11.40 часа от министрите на външните работи на двете страни под погледите на министър председателите Зоран Заев и Алексис Ципрас, както и на външния министър на Европейски Съюз Федерика Могерини, еврокомисаря по присъединението Йоханес Хан и на медиатора на Организация на обединените нации по разногласието за името Матю Нимиц. " Днес в Преспа започваме да пишем нова щастлива ария ", сподели Алексис Ципрас в късата си тирада. Ципрас разкри, че е фен на балканската музика, изключително на носталгичната, само че и на щастливите и радостни мелодии от района и сподели, че " пристигна време още веднъж да пеем щастливи песни на Балканите и през днешния ден се прави първата смела крачка в тази посока ".

" Една такава нова ария започваме да пишем тук, в Преспа. Целта ни е тази ария на насладата да се пее доста епохи и от доста бъдещи генерации, на нашия език и на вашия език, в нашата страна и във вашата страна, от нашия народ и от вашия народ. Песен, която ще популяризира мира ", сподели гръцкият министър председател.

Той характеризира срещата край Преспанското езеро като среща с историята поради историческото значение на региона. " Днес се намираме тук, гледайки в очите историята на нашите нации, тук сме, с цел да осъществим и двамата патриотичния си дълг ", сподели гръцкият министър председател. За контракта Ципрас сподели, че е родолюбив и прикани жителите на двете страни да го одобряват без предубеждения.

" Отваряме път за мир, разцвет и общ прогрес. Трябва да поемем пътя към нова епоха в развиването на този район. Подписването на това съглашение ще постави основите на този път ", сподели Ципрас.

Метафора употребява и македонският министър председател Зоран Заев. " Преместихме планини ", разгласи той в речта си и цитира думи на гръцкия мъдрец Аристотел, съгласно които " с религия, кураж и вяра, можеш да преместиш планини ". " Слагаме завършек на години разлики, които издигнаха стена в връзките сред двама съседи ", сподели Заев и добави, че последните три десетилетия са били време на неустановеност за бъдещето. С подписването на контракта за името се полагали главните на " пътя за общото ни бъдеще и партньорство ".

Заев очерта и бъдещите стъпки в връзките с Гърция – отваряне на границите за съдействие, концентриране върху общата сигурност и по-интензивно икономическо съдействие. Той се обърна и към съперниците на съглашението с думите, че имат право на мнение и причини, само че " европейска полезност е да се откри решение посредством разговор сред институциите ". " С това съглашение двете страни оставят предишното зад тила си ", сподели македонският министър председател.

Той дойде за събитието с лодка и беше посрещнат с обятия от Ципрас. Двамата министър председатели бяха посрещнати с бурни овации и на крайници от хората, позволени до церемонията, която беше съпроводена със съществени ограничения за сигурност поради подготвяните митинги от страна на опозиционните партии и в двете страни.
Преди това присъстващите поздравиха за рождения му ден медиатора на Организация на обединените нации по разногласието за името Матю Нимиц. След това двамата министър председатели, представителите на Организация на обединените нации и Европейска комисия, както и другите публични посетители се насочиха с лодка на обяд на македонския бряг на Преспанското езеро.

Заев си подари вратовръзката на Ципрас

В края на церемонията по подписването на историческия контракт сред Македония и Гърция македонският министър председател Зоран Заев подари вратовръзката си на гръцкия си сътрудник Алексис Ципрас. На формалната гала Ципрас беше без вратовръзка, което е типично за него.
След подписването на контракта и последвалите поздравления двете делегации и интернационалните представители отпътуваха за македонската страна на езерото, където в Отешево имаше церемониален обяд.

Нимиц: Направиха
ми огромен подарък

Премиерите на Гърция и Македония ми дадоха огромен подарък за рождения ден, сподели медиаторът в разногласието за името Матю Нимиц, който приключи посредническата си задача, на вчерашната гала в Псарадес за подписването на контракта. " За да се откри решение за този проблем се изисква доста огромно водачество и стратегическа визия ", сподели Нимиц, който празнува през вчерашния ден и рождения си ден в Преспа. Трябва да бъдем признателни, че имаме такива водачи в тези две страни. Работейки толкоз доста години по този въпрос, имам вяра, че договорът е от стратегически интерес за двете страни ", сподели той. " Беше дълъг и комплициран развой, само че резултатът от него бе заслужено, почтено и изпълнимо съглашение, което ще бъде триумф освен за връзките сред двете страни, а ще е и образец за района, Европа и света, че две съседки могат да вземат решение проблеми. Тази година споделих на фамилията си, че не желая дарове за рождения ден, защотно двама министър председатели ще ми дадат огромен подарък.Моята работа завърши, в този момент е ред на водачите в двете страни ", сподели Нимиц.

Хиляди на митинг в Битоля

Хиляди се стекоха на протестния марш на Вътрешна македонска революционна организация ДПМНЕ в македонския град Битоля, където множеството от жителите са гласоподаватели и членове на тази секта, с цел да изразят своето отрицание за, както те го дефинираха, неприятните вътрешни и външни политики на актуалното държавно управление на Македония, отпред с премиера Зоран Заев. Протестният марш стартира от спортната зала в Битоля и трябваше да премине през Широк Сокак и да стигне до Дома на културата, където ръководителят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски да произнесе тирада пред жителите.
Главните аргументи за демонстрацията са 28-ият рожден ден на партията и контракта за името сред Гърция и Македония, който по-рано в неделя бе подписан от външните министри на двете страни Никола Димитров и Никос Коцияс.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР