Гърция е затворила граничния контролно-пропускателен пункт Кастаниес на сухопътната граница

...
Гърция е затворила граничния контролно-пропускателен пункт Кастаниес на сухопътната граница
Коментари Харесай

Гърция затвори КПП с Турция заради струпване на мигранти

Гърция е затворила граничния контролно-пропускателен пункт Кастаниес на сухопътната граница с Турция, заяви АНА-МПА.

Според информацията затварянето на пункта е било решено поради скупчване от турска страна на забележителен брой мигранти и бежанци с желание да влязат в Гърция.

От рано сутринта в Кастаниес има обилни полицейски сили, които се чака да бъдат подсилени в допълнение, с цел да предотвратят безконтролното влизане на хора на гръцка територия.

"Катимерини " заяви, че тази заран в региона на Кастаниес е регистриран случай, при който непознати жители са се пробвали да приближат граничната линия в края на граничната ограда, само че са били отблъснати от гръцките управляващи.

В цялостна подготвеност се намира от тази заран и гръцката брегова защита и полицията, оповестява "Катимерини ".

Един милион от общо четири милиона сирийски бежанци, които се намират в Турция от началото на рецесията, се счита, че се намира на турското крайбрежие. Смята се, че в случай че Турция реализира заканата си, огромна част от тях ще се опитат да преминат в Гърция или през островите в Егейско море, или през границата сред двете страни по река Еврос (Марица).

Тази заран обаче не е следено прекосяване на мигранти към островите в източната част на Егейско море.

На първо време гръцките управляващи са усилили патрулите на бреговата защита, като сега в източно Егейско море патрулират 5 кораба със 70 души екипаж. В региона се намират общо 1300 чиновници на бреговата защита и 50 плавателни съда. Помощ им оказват и 12 съда на Фронтекс.

По-рано източник от турското държавно управление съобщи, че Турция няма повече да задържа бежанците, които желаят да продължат пътя си от Турция към Европа. Според оценки в Турция има към 4 милиона бежанци от войната в Сирия. В отговор на опасенията от нова мигрантска вълна гръцкото държавно управление разгласи, че ускорява оптимално защитата на границите си с Турция както по море, по този начин и по суша.

Междувременно, гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис е провел през днешния ден телефонен диалог с канцлера на Германия Ангела Меркел, заяви АНА-МПА.

По време на диалога двамата са разискали обстановката в Турция и напредването на мигранти към гръцката граница. Мицотакис е уведомил Меркел за ограниченията, които подхваща гръцкото държавно управление.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР