Гърция е намалила вноса на руски газ с повече от

...
Гърция е намалила вноса на руски газ с повече от
Коментари Харесай

И Гърция се отказва от руския газ

Гърция е понижила вноса на съветски газ с повече от половината през тази година с помощта на увеличените доставки от други производители до единствения си терминал за полутечен природен газ (LNG) покрай Атина, заяви " Ройтерс ".

Агенцията се базира на данни от оператора на газопреносната мрежа на страната.

От години Гърция разчита на Русия за към 40 % от потребностите си от газ, само че е нараснала покупките на полутечен природен газ от други страни в сходство с проекта на Европейския съюз за понижаване на зависимостта от съветската сила.
 Гърция подтиква пестенето на електрическа енергия през зимата със дотации
Гърция подтиква пестенето на електрическа енергия през зимата със дотации

Размерът на дотацията зависи от количеството спестена сила

Гърция получава съветски газ по газопровода Turkstream, който доставя газ и на Унгария през Сърбия.

Нейното оборудване за полутечен природен газ на островчето Ревитуса, на 40 км от Атина, може да съхранява 225 000 куб. м газ и да регазифицира 1400 куб. м на час.

То притегля все по-голям интерес от страна на локални и районни вносители и играе основна роля в енергийната тактика на страната и напъните ѝ да увеличи сигурността на доставките преди зимата, съобщи пред " Ройтерс " Мария Рита Гали, основен изпълнителен шеф на гръцкия оператор на газопреносната мрежа DESFA.

" В подтекста на енергийната рецесия Ревитуса е инфраструктурата за импорт, терминалът за импорт, който дава опция на разнообразни източници на доставки, на разнообразни източници на полутечен природен газ да доближат до гръцкия газов пазар ", сподели Гали.

" Още тази година, откакто използвахме оптимално Ревитуса, видяхме, че вносът на газ от Русия спадна от 40 % на по-малко от 20 %. "

С увеличението на търсенето на полутечен природен газ в целия свят товарите, идващи в Ревитуса, са се удвоили на годишна база .

България също внася полутечен природен газ през терминала, откакто беше отрязана от съветските доставки заради отхвърли ѝ да заплаща в рубли.
 Интерконекторът с Гърция с акт 16 до дни
Интерконекторът с Гърция с акт 16 до дни

Регионалният министър упрекна кабинета " Петков " за прекъсването на процедурите по градеж на автомагистрали

В изявление на енергийна конференция в Букурещ в четвъртък министърът на енергетиката Костас Скрекас съобщи, че до момента през тази година страната му е изнесла 2 милиарда куб. м природен газ за България и прилежащите страни, което е повече от 0,7 милиарда куб. м през 2021 година

" Налице е възходящ интерес . Имаме доста заинтригувани страни, които желаят да резервират слотове в терминала ", сподели Гали.

" През октомври ще проведем търга за 2023 година... и в действителност чакаме мощен интерес от страна на национални и интернационалните участници ".

Близо две трети от 6,5 милиарда куб. м газ, които Гърция използва годишно, се употребяват за произвеждане на електрическа енергия.

Подобно на други европейски страни, тя се бори с внезапното повишаване на цените на силата и от предходната година е похарчила към 9 милиарда евро (8,85 милиарда долара) за субсидиране на сметките за електрическа енергия на семействата и предприятията.

За да се оправи с неимоверно възходящите разноски и да сведе до най-малко риска от дефицит на газ при положение, че Москва понижи потоците, страната още веднъж отвори някои въглищни централи и е подготвена да трансферира някои газови централи на дизелово гориво.

През юли DESFA нае така наречен плаващо вместилище , което е закотвено наоколо до Ревитуса и може да усили потенциала си за предпазване с още 145 000 куб. м газ, в случай че е належащо.
 Трудна зима в Гърция за избралите да се топлят на газ
Трудна зима в Гърция за избралите да се топлят на газ

Нови помощи от държавното управление в Атина

Очаква се плавателният съд да остане там до края на 2023 година, до момента в който DESFA търси непрекъснато решение, което би включвало закупуването на кораб, който може да бъде обвързван с Ревитуса с водопровод, сподели Гали.

" Ако през днешния ден нямахме Ревитуса, щяхме да бъдем като други централнобалкански страни, изцяло подвластни от вноса на съветски газ " , сподели Мария Рита Гали.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР