Гърция е изпратила в ООН своите споразумения с Италия и

...
Гърция е изпратила в ООН своите споразумения с Италия и
Коментари Харесай

Гърция е изпратила в ООН споразуменията с Италия и Египет за разграничаване на морските зони

Гърция е изпратила в Организация на обединените нации своите съглашения с Италия и Египет за разграничение на морските зони, утвърдени от Народното събрание предишния месец, заяви държавният представител Стелиос Пецас, представен от ТАСС.

" Само една страна сложи на масата противозаконни карти (за разграничение на морските си зони с Либия) и това е Турция. Незаконният турско-либийски меморандум на никое място не получи самопризнание, той беше отритнат от всички интернационалните конгреси. Всички останали създадени напоследък карти - въз основата на споразуменията сред Гърция и Италия и Гърция и Египет за разграничение на морските зони - подхождат на всички интернационалните правила, бяха утвърдени в националните парламенти и изпратени в Организация на обединените нации ", съобщи Пецас.

Гърция не признава подписания през ноември 2019 година меморандум сред Анкара и основаното в Триполи либийско държавно управление за разграничение на морските зони на двете страни. Според гръцкото външно министерство документът лишава намиращите се сред Турция и Либия гръцки острови от континентален шелф и изключителни морски зони.

На собствен ред Гърция подписа това лято съглашения с Италия и Египет за разграничение на морските зони. Анкара съобщи, че не признава гръцко-египетското съглашение и изпрати проучвателния си транспортен съд Оруч Реис, съпроводен от военни кораби, на задача за сеизмични изследвания покрай гръцкия остров Кастелоризо. В отговор Гърция приведе в бойна подготвеност въоръжените си сили и съобщи, че ще пази суверенните си права.

Турските въоръжени сили са почнали взаимни военноморски учения с командването на Севернокипърската турска република (СКТР), която е приета единствено от Анкара, в Източното Средиземноморие.

Това заяви турският вицепрезидент Фуат Октай. По думите му ученията се организират под кодовото наименование " Средизeмноморска стихия ".

Съвместните учения на турските и на севернокипърските военни се организират на фона на ескалация на напрежението сред Анкара и Атина в Източното Средиземноморие.

" Сигурността на нашата страна и на СКТР дружно с дипломатическите решения в Източното Средиземноморие са нашите незаменими цели. Пожелавам шанс на нашите героични бойци, които са посланици на нашата стоманена воля и гаранция Средиземно море да бъде море на мира, против дейностите на тези, които желаят да ни притиснат в залива Анталия и да не признават съществуването на кипърските турци ", написа Фуат Октай в Туитър.

Съвместните учения в Източното Средиземноморие ще продължат до 10 септември т.г.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР