Гърция е изпратила в ООН своите споразумения с Италия и

Гърция е изпратила в ООН своите споразумения с Италия и ...

Гърция е изпратила в ООН споразуменията с Италия и Египет за разграничаване на морските зони


Гърция е изпратила в ООН своите споразумения с Италия и Египет за разграничаване на морските зони, ратифицирани от парламента миналия месец, съобщи правителственият говорител Стелиос Пецас, цитиран от ТАСС.

"Само една страна постави на масата незаконни карти (за разграничаване на морските си зони с Либия) и това е Турция. Незаконният турско-либийски меморандум никъде не получи признание, той беше отхвърлен от всички международни форуми. Всички останали разработени в последно време карти - на базата на споразуменията между Гърция и Италия и Гърция и Египет за разграничаване на морските зони - съответстват на всички международни правила, бяха ратифицирани в националните парламенти и изпратени в ООН", заяви Пецас.

Гърция не признава сключения през ноември 2019 г. меморандум между Анкара и базираното в Триполи либийско правителство за разграничаване на морските зони на двете страни. Според гръцкото външно министерство документът лишава намиращите се между Турция и Либия гръцки острови от континентален шелф и изключителни морски зони.

На свой ред Гърция сключи това лято споразумения с Италия и Египет за разграничаване на морските зони. Анкара заяви, че не признава гръцко-египетското споразумение и изпрати проучвателния си кораб Оруч Реис, съпроводен от военни кораби, на мисия за сеизмични проучвания близо до гръцкия остров Кастелоризо. В отговор Гърция приведе в бойна готовност въоръжените си сили и заяви, че ще защитава суверенните си права.

Турските въоръжени сили са започнали съвместни военноморски учения с командването на Севернокипърската турска република (СКТР), която е призната само от Анкара, в Източното Средиземноморие.

Това съобщи турският вицепрезидент Фуат Октай. По думите му ученията се провеждат под кодовото название "Средизeмноморска буря".

Съвместните учения на турските и на севернокипърските военни се провеждат на фона на ескалация на напрежението между Анкара и Атина в Източното Средиземноморие.

"Сигурността на нашата страна и на СКТР заедно с дипломатическите решения в Източното Средиземноморие са нашите незаменими приоритети. Пожелавам късмет на нашите героични войници, които са посланици на нашата стоманена воля и гаранция Средиземно море да бъде море на мира, срещу действията на онези, които искат да ни притиснат в залива Анталия и да не признават съществуването на кипърските турци ", написа Фуат Октай в Туитър.

Съвместните учения в Източното Средиземноморие ще продължат до 10 септември т.г.

Източник: dir.bg