Гърците в трудоспособна възраст са хванати в капан между ниските

...
Гърците в трудоспособна възраст са хванати в капан между ниските
Коментари Харесай

Драмата на Гърция: по-ниски заплати, по-малко нови бизнеси

Гърците в трудоспособна възраст са хванати в капан сред ниските заплати като чиновници и дребните шансове за сполучливо започване на личен бизнес, демонстрират две изследвания, представени от вестник Kathimerini.

Eдин от всеки четирима служащи в страната получава нетнa заплата от по-малко от 500 евро месечно. " Поддържането на ниско произвеждане също води до ниски равнища на заплатите ", предизвестява Гръцката федерация на предприятията в седмичния си финансов бюлетин.

Средната работна заплата в Гърция спада от 1011.2 евро на месец през 2014 година до 982.4 евро през 2017 година В същото време заплатите на работещите в публичния бранш се повишават, достигайки до 1502 евро приблизително месечно през 2017 година от 1 286.6 евро през 2014 г.

Това се отнася основно за наетите на контракт служащи и тези, които са трансферирани в друга част от публичния бранш, демонстрират данните на министерството на труда.

Между 2014 година и 2017 година заетостта на ненапълно работно време се усилва леко, достигайки 28.4% от общата претовареност, до момента в който работещите на цялостен работен ден понижават до 67.7%. Това обаче не регистрира недекларирания труд, който е най-вече на ненапълно работно време.

Годишният отчет за предприемачеството на Фондацията за стопански и индустриални проучвания демонстрира, че през 2017 година е достигната най-ниската степен на предприемачество на ранен стадий от 2003 година, когато стартират сходни изследвания.

Миналата година единствено 4.8% от популацията на възраст сред 18 и 64 години (по-малко от 320 000 души) попада в категорията, варираща от ранните стадии на пускане на дружество до осъществяване на бизнес в продължение на 3 и половина години. Делът на новите бизнесмени понижава спрямо 2016 година, когато той е 5.7%.

Според фондацията спадът, регистриран предходната година, е обвързван с увеличението на данъчната тежест върху експертите на свободна процедура, защото започването на бизнес също включва независима претовареност.

По-голямата част от новите предприятия (54.6%) не престават да се занимават с предлагането на артикули и услуги на потребителите, като се концентрират главно върху кафенета и заведения за хранене, настаняване в туризма и търговия с облекла на дребно.

Цифрата понижава от 58.1% през 2016 година, само че остава надалеч над равнището в новаторските страни (47.5%).
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР