Гърците гласуват днес на редовни парламентарни избори.Секциите отварят врати в

...
Гърците гласуват днес на редовни парламентарни избори.Секциите отварят врати в
Коментари Харесай

Над 10 милиона гърци избират днес новите 300 депутати

Гърците гласоподават през днешния ден на постоянни парламентарни избори.

Секциите отварят порти в 7 часа, а изборният ден завършва в 19. Въпреки че социолозите дават преднина на ръководещата дясноцентристка " Нова народна власт ", анализаторите чакат по-скоро предварителни избори, а не сформиране на кабинет, прдаде БНР.

Първите планирани резултати се чакат малко след 19 часа, а сред 21 и 22 часа се чака изясненост за това по какъв път поемат гърците, откакто са обработени 80-90% от бюлетините.

Какво обаче, избират южните ни съседи на тези избори сред водещите сили – в този момент ръководещата дясноцентристка " Нова народна власт " и опозиционната лява СИРИЗА.

Анализаторът Георгиос Архондас разяснява за БНР:

" Мисля, че в края на краищата, най-важната алтернатива е кой ще ръководи страната, кой ще е идващият министър председател с неговия жанр ръководство и целите му, тъй като те се разграничават доста сред Кириакос Мицотакис и Алексис Ципрас ".

Изборите за 300-местния еднокамарен парламент в Гърция се организират съразмерно, прагът е 3 %. 285 депутати се избират от многомандатни изборни региони, а 15 от един общонационален. За този избор не важи бонусът от до 50 добави депутати за печелившата партия.

Гърците гласоподават с хартиена бюлетина. И тук има преференции. В някои региони на Атина до 4 за претенденти на партийна листа.

За този избор има и някои нововъведения. За първи път са планувани облекчения при гласуването за хора с двигателни проблеми. Те ще дадат вота си или на първия етаж, или с преносима урна в границите на постройката. За първи път гърците ще могат да гласоподават и с цифрова персонална карта, която е в държавно приложение на смарт телефоните. Освен това гърците гласоподават и с обичайната персонална карта, паспорт, шофьорска или здравна брошура.

На тези избори е понижена и възрастта за гласоподаване. Така към този момент и 17-годишните, които към момента са възпитаници, ще дадат своя избор. За първи път изборното си право ще упражнят и възрастите сред 18 и 20 години. Интересно е дали тези над 400 000 юношески гласове могат да повлияят на резултата от изборите в Гърция в една или друга посока.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР