Гарантирането на благосъстоянието на децата и техния най-добър интерес заема

...
Гарантирането на благосъстоянието на децата и техния най-добър интерес заема
Коментари Харесай

Бисер Петков: До 2025 г. се предвижда да се разкрият 149 нови социални услуги

Гарантирането на благосъстоянието на децата и техния най-хубав интерес заема водещо място в програмата на държавното управление на България и е приоритет на Българското председателство. Това сподели ръководителят на Съвета на Европейски Съюз в региона на заетостта и обществената политика и министър на труда и обществената Бисер Петков по време на конгрес на високо ниво в Брюксел на тематика "Семейна и общностна грижа за децата в Европа ", проведен от Българското председателство, Европейската комисия и УНИЦЕФ, заяви пресслужбата на Министерството на труда и обществената политика.

Заместник-министър Зорница Русинова беше модератор на панела за реформирането на системата за протекция на детето в страните членки на Европейски Съюз и направи заключителното изявление на форума. В събитието участваха европейският комисар по заетостта, обществените политики, уменията и подвижността Мариан Тийсен. Тя уточни, че през последните 8 години България е постигнала забележителни резултати в деинституционализацията на децата.

От 2010 година до момента България съумя да закрие близо 80 % от институциите за деца и да понижи със същия дял броя на децата в тях, сподели Тийсен. Министър Петков добави, че вследствие на промяната броят на децата в профилирани институции в България е намалял от 7587 през 2010 година до 842 през април 2018 година В края на 2017 година делът на децата, настанени в фамилии на близки и приемни фамилии, е по-висок с 50 на 100 спрямо тези, които през 2010 година са били в резидентни услуги. Деинституционализацията не свършва с извеждането на децата от институциите, а стартира оттова. Най-важното е, че децата получават непрекъсната поддръжка, с цел да се развиват като уверени и самостоятелни младежи, сподели още министър Петков.

Той показа и плануваните действия за продължение на промяната. До 2025 година се планува да се разкрият 149 нови обществени услуги, които ще се употребяват от над 7000 деца и техните фамилии.

Заместник-министър Русинова означи, че един от главните цели на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз е развиването на ранното детско развиване. Семейството без подозрение е най-хубавата среда за всяко дете да бъде възпитано и развито. Инвестициите в ранното детство са съществена причина за положително начало на живот за всички деца, което обезпечава най-хубавите благоприятни условия за тяхното бъдещо персонално развиване и предотвратява детската беднотия. Тя добави, че ранното детско развиване е приоритет за Българското председателство и добави, че на утрешното си съвещание министрите на Европейски Съюз по претовареност и обществена политика се чака да одобряват Заключения за развиването на интегрирани обществени, здравни и просветителни политики в тази област.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР