Ганчо КАМЕНАРСКИ[email protected] На Летище София в понеделник сутринта Транспортното министерство

...
Ганчо КАМЕНАРСКИkamenarskig@abv.bg На Летище София в понеделник сутринта Транспортното министерство
Коментари Харесай

Шефът на Летище София харизa бизнеса на безмитните магазини на гаражна фирма

Ганчо КАМЕНАРСКИ
[email protected]

На Летище София в понеделник сутринта Транспортното министерство захвана инспекция по сигнал на OFFNews, че изпълнителният шеф Владимир Рапонджиев е сключил абсурден ЕКСКЛУЗИВЕН контракт № 100-Д-336/ 18.9.2018 година с компанията КИТА БЪЛГАРИЯ, имаща украински шеф и български съучастник. Съществена детайлност е, че компанията е записана с капитал едвам 1000 лева, а на посочения от нея адрес в Пловдив, съгласно Гугъл, има гараж.

Според контракта без социална поръчка и без някаква друга обществена процедура тази новоизлюпена, куха, без личен състав и без никаква комерсиална активност компания едностранно получи монопол да доставя всичките безмитни магазини на Летище София и то по наложени от нея и не договорирани цени.

Предисторията е следната: Цялата процедура по вписване на компанията КИТА (5 септември) и подписване на контракта с Летището (18 септември) съмнително тъкмо и напълно се побира в интервала на „ безвремието ”, когато на 31 август транспортният министър Ивайло Московски подава оставка, на 17 септември Росен Желязков е номиниран, а на 20 септември е определен за министър. Тази последователност оставя настоящия министър Росен Желязков отвън всякакво съмнение.

Важно е също, че за прибързаното подписване на контракта евентуално има значение и фактът, че всичко това става единствено месец преди крайната дата за подаване на предложения за концесията на Летището, а договорът влиза в предмета на концесията.

Нормално е в интервала от 1 до 20 септември погледите да бъдат приковани към Народното събрание и сключването на този контракт да остане отвън публичното внимание. Цялата композиция надали обаче е осъществена само от двамата съдружници Игор Кунинский и Михаил Михайлов, без подсещане и нечия поддръжка „ от горната страна ”. Например по кое време и по какъв начин КИТА се е свързала с Владимир Рапонджиев? Кога и от кого е квалифициран договорът, въпреки да е явно, че е писан небрежно и на коляно, без да е структуриран с членове и параграфи?

По данни на Годишния финансов доклад на Летището за 2017 година годишният оборот на безмитните магазини възлиза на 57 392 000 лева, а облагата от продажбите е 9 млн. лв. и съставлява 60,8% от цялата облага на летището. Внимателният прочит на контракта обаче оставя убеждението, че в този момент посредством монополно високите цени огромна част от облагата към този момент ще я прибира КИТА. Летището ще получи за двегодишния период на контракта еднократно едвам 135 000 евро за някаква неразбираема маркетингова поддръжка и то платими еднократно след 1 година (декември 2019 г.).

Съвършено намерено и почтено цялата налична информация плюс копие от контракта сред Владимир Рапонджиев и компанията КИТА беше предоставена на МТИТС, като бе подложен обикновен въпрос: Знае ли управлението на министерството за въпросния контракт?

Най-вероятно отговорът е ”Не ”, тъй като министър Росен Желязков реагирал стремително и още в петък разпоредил незабавна щателна инспекция. Сутринта в понеделник в административната постройка на Летището настанала не просто суматоха, а същинска суматоха. Достоверни източници доверително оповестиха, че се ревизира цялата документи по далаверата. Нещо повече: те настояват, че още през септември почнали да идват камиони със артикули и те бързо препълнили складовете на Летище София.

До септември към 70% от доставките са правени от компанията „ Хайнеман ”. Стоките не престават да идват от немската компания, само че през Украйна и естествено оскъпени от комисионната. Едва в този момент оказва се, че шефът на КИТА Игор Кунинский е обвързван със доставяне на безмитните магазини на украинските летища и от всяка стока печели два пъти. На „ Хайнеман ” препродажбата несъмнено няма да им хареса и е естествено оттова да реагират по отговарящ съдбоносен метод.

Тъй като договорът е подписан без социална поръчка, не е проблем той да бъде стопиран и разтрогнат. Големият въпрос е дали Рапонджиев ще бъде в случай че не уволнен, то най-малко отхвърлен от служба, до момента в който трае инспекцията, с цел да не въздейства на нейното осъществяване.

Струва си припомнянето, че OFFNews не за първи път осведоми за съществени провинения на Рапонджиев. Например в средата на предходната година в предписание на редакцията попадна протокол на публично назначена комисия по отношение на ориста на забравени от пасажери пари и скъпи движимости, до момента в който Владимир Рапонджиев е оглавявал летищната работа по сигурността. Оказало се, че цялата информация за 2013, 2014 и 2015 година в служебния компютър е изтрита. А за 2016 година комисията твърди, че най-малко в 30 случая изцяло липсват документи какво е станало с откритите движимости или парични суми - 14 595 евро в брой, 18 преносимия компютър и таблети, 8 скъпи часовника (Касио, Тулекс) и прочие. Неотдавна една прокурорка оправда Рапонджиев в 18-странично разпореждане, като се базира на „ незнаен причинител ” и пропусна обстоятелството, че точно Рапонджиев е отговарял за тяхното запазване.

През последния август по обява отново в OFFNews комисия от самостоятелни специалисти оцени положението на апаратите (моточасовници), отчитащи наработените часове на място от 261 летищни транспортни средства за да се регистрира изразходеното гориво. Бяха установени задоволително неизправности и нередности, само че и до момента рекомендациите в отчета на специалистите не са изпълнени.

Въпреки изброените и още не малко други кавги, летищното управление е очевидно предостатъчно от своята активност. Например източници довериха, че летищният ръб на шефовете (Владимир Рапонджиев, Ася Иванова и Мая Андреева) тихомълком си е дал своя вот коледни награди от по 50 000 лв.. Весели празници!
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР