Гама радиацията - най-високоенергийните вълни в електромагнитния спектър - обикновено

...
Гама радиацията - най-високоенергийните вълни в електромагнитния спектър - обикновено
Коментари Харесай

Има ли тъмна материя в центъра на Млечния път

Гама радиацията - най-високоенергийните талази в електромагнитния набор - нормално се създават от най-горещите и рискови обекти във Вселената, като свръхнови и пулсари.

От центъра на нашата вселена Млечен път се излъчват гама лъчи - наречени космически остатък на гама-лъчи (Galactic center gamma-ray excess - GCE) - със свойства, които астрофизиците мъчно могат да обяснят с това, което знаят за разпределението на звездите и газовите облаци в Галактиката.



Има две водещи хипотези какво може да създава това лъчение - популация пулсари или, по-интересното, облак от тъмна материя, сблъскващ се самичък със себе си. През 2015 година екип от откриватели от Масачузетския софтуерен институт (MIT) и Принстънския университет дефинираха, че GCE евентуално идва от източници като пулсари.

Нов разбор демонстрира, че тъмната материя - а не пулсарите - може да е повода за GCE.

Гама лъчите са мощни. Те са форма на проникващо електромагнитно лъчение, създадено от най-енергийните феномени във Вселената. Те имат най-късите дължини на вълната от всеки различен вид електромагнитно лъчение и най-висока сила на фотоните.

Гама лъчите имат най-късите дължини на вълната и най-високата сила на фотоните. Обърнете внимание на припокриването сред „ мощни “ рентгенови лъчи и гама лъчи. В астрофизиката гама лъчите са тези с сила на фотоните над 100 keV.

В центъра на Млечния път има доста мистериозни събития. Свръхмасивната черна дупка, която се намира там, е едно от тях. Но има още една завладяваща мистерия: непредвиден кълбовиден район на интензивни излъчвания на гама лъчи.

Ново изследване, оповестено в Physical Review Letters, допуска, че тъмната материя може да стои зад тези излъчвания.

Млечният път е повече или по-малко плосък, с подутина в центъра. Гама лъчите заемат сферична област в центъра с радиус към 5000 светлинни години.

Във Вселената има доста източници на гама лъчи и множеството от тях са добре проучени. Пулсарите, магнетарите и квазарите създават гама лъчи.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР